Изследването, което в продължение на 10 години включва 7 000 британски държавни чиновници, противоречи на предишното разбиране, че влошаването на когнитивните функции започва след 60-годишна възраст. Определянето на тази граница е важно, защото лечението е успешно, ако лекарствата започват да се дават още при първите симптоми. В момента се провеждат многобройни клинични изпитания на лекарства срещу болестта на Алцхаймер. Изследователите се опасяват, че резултатите могат да бъдат незадоволителни, защото новите лекарства се изпитват върху пациенти, които са твърде възрастни, за да получат подобрение на състоянието си.

Екипът изследователи от Великобритания и Франция са установили отслабване на умствените способности у мъже и жени на възраст от 45 до 49 години. Следващата стъпка в изследването ще бъде установяване на рисковите фактори. Предполага се, че тези, които засягат сърдечносъдовите функции – затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол и тютюнопушене – влошават състоянието на болните от Алцхаймер и съдова деменция.

Резултатите са публикувани в British Medical Journal и се приемат за убедителни от научната общност, пишат от БГНЕС. Предполага се, че трябва да бъдат разработени компютърни тестове за оценка на когнитивните функции, които да заместят личните интервюта, както и в клиничните изследвания да се включат много по-млади възрастови групи и повече участници.
ИЗБРАНО