За целта са анализирани данните на повече от 5500 мъже и жени в САЩ. На доброволците са зададени поредица от въпроси, свързани с честотата на сексуалните им контакти и броя на интимните им партньори.

След края на анкетата на доброволците е раздадена субстанция от химични вещества за гаргара на устната кухина в продължение на 30 секунди. Секретът след изплакването на устната кухина е анализиран за наличието на човешки папилома вирус (HPV).

Около 10% от мъжете на възраст между 14 - 69 години са с инфекция с HPV на устната кухина, в сравнение с 3,6% от жените, показва проучването.

Повечето инфекции на HPV са асимптоматични и неизлечими. Инфекцията с типове 16,18, 45, 31 и 33 най-често са причина за рак на маточната шийка при жените.

HPV инфекциите могат да причинят орофарингеален рак или рак на езика, сливиците или задната страна на устната кухина, припомнят от puls.bg. Заразените с щама на HPV 16 са с 14% по-голям риск от развитие на някои от тези туморни образувания, твърдят изследователите.

Инфекции с HPV на устата и гърлото са предавани главно по полов път, твърди д-р Мора Джилисън. Съществуват данни за предаването на вируса и чрез „дълбока целувка".

Проучването е първата стъпка към развитието на стратегия за предпазване от орофарингеален рак, смята д-р Джилисън.

Изследователите са на мнение, че орофарингеалният рак може да надмине по честота рака на маточната шийка.