Поленовата алергия е сезонен алергичен ринит, познат, също и като сенна хрема. Тя предизвиква много инвалидизиращи симптоми като повтарящо се кихане, течащ нос и запушен нос, стичане на носен секрет, сърбящи очи, уши, нос и гърло, обща отпадналост която може да е доста притеснителна. Тежката форма на болестта оказва сериозно влияние върху обичайните ежедневни активности и психосоциалното състояние.

В допълнение, излагането на полени може да отключи влошаване на астмата и да задълбочи симптомите у чувствителните индивиди. Въпреки че полените са прекалено големи молекули, за да достигнат белите дробове, проучванията са показали, че отделените от полените биоаерозоли могат да достигнат алвеолите и по този начин да предизвикат влошаване на алергичната астма. Най-честите въздушнопреносими алергени са малките полени - прахови зърна отделяни от цъфтящите растения, които се пренасят чрез вятъра или насекомите.

Тревните полени са най-честите алергени, отключващи 52% от всички случаи на алергичен ринит – макар че не е сигурно, че само растенията предизвикват алергична реакция у чувствителните към полени индивиди. Поленовият сезон може да продължи няколко месеца, обикновено започващ с полинацията на дърветата в началото на пролетта, припомнят от БГНЕС. Полинацията на тревите е от късна пролет до ранно лято, а на плевелите от късното лято и през цялата есен.

Дърветата, за които е известно, че отключват тежки алергии са дъб, маслина, бреза, бряст, кипарис, ясен и орех. Най-разпространените въздушнопреносими тревни полени са от ливадна тимотейка, ливадна ливадина и обикновена ежова главица.

Плевелните полени, като амброзията, които отключват около 27% от случаите на алергичния ринит, също са много съществен източник на поленова алергия. Важно е да се отбележи, че броят на моно-чувствителните пациенти (с повишена чувствителност само към едно растение) е много малък. По-голямата част от пациентите са полисензитивни, реагиращи на множество източници.

Съществуват много възможности за симптоматично лечение с цел намаляване и контрол на симптомите. Въпреки това фармакотерапията не може да осигури облекчение при алергичните пациенти с тежка симптоматика, чиито симптоми много често остават лошо контролирани.

187 пациенти са прегледани по време на националната кампания "Алергията е лечима", при 145 от тях са открити алергични проблеми, сочат резултатите от кампанията.

Световната здравна организация прогнозира, че до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Между 30 – 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години.