Тези хора, които имат прекалено много бактерии по зъбите и по венците, рискуват да се споминат от рак с 13 години по-рано от връстниците си с добра устна хигиена.

Шведските изследователи от института "Каролинска" твърдят, че инфекциите и възпаленията причиняват 20 % от раковите заболявания и са виновни за пародонталните заболявания. Последните са свързани с лошия дъх, кървящите венци и ако не се лекуват, предизвикват появата на кариеси и загуба на зъби.

Зъбната плака създава хронични здравни проблеми, като болести на сърцето, след като инфекцията от зъбите премине в кръвообращението.

Изследването обхванало 1390 пълнолетни шведи, като здравните им показатели били проследени в период от 24 години. Те били на възраст между 30 и 40 години. От тях починали 58 души, 35 от които от ракови заболявания. Мнозинството от раково болните имали ниво на покритие на зъбната плака, вариращо между 0,84 и 0,91. При останалите живи участници в експеримента зъбната плака била с много по-нисък процент покритие по емайла - между 0,66 и 0,67.