Заради богатото си съдържание на фибри, мастни киселини и витамини, лененото семе е една от най-предпочитаните добавки в режима на спортистите, любителите на здравословното хранене и хората с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Какво съдържа

Омега - 3 мастни киселини, регулиращи имунитета и подобряващи редица биохимични процеси в организма
Лигнани - естрогени с антиоксидантно действие, регулиращи хормоналното равновесие и увеличаващи производството на хормони в организма
Фибри - благоприятни за храносмилането и отделителната система, засищане на глада

Лененото семе съдържа още близо 20% белтъчини, 30% въглехидрати и над 40 % мазнини, допълват от moetodete.bg.

Освен на Омега – 3, то е богато на Омега – 6 (линолова киселина) и Омега – 9 (олеинова киселина) мастни киселини, които са източник на магнезий, цинк, витамини от В група, витамин Е и витамин А. В състава му влизат известно количество глецериди и фосфати и малко количество отровен глюкоцид, който причинява смърт при животните, опитали ленено семе.

Лечебни свойства

Лененото семе има свойствата на афродизиак, тъй като повишава сексуалното желание. Приемано в малки количества, то регулира отделителната система (спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек), подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци, а в по-големи – помага при лечение на проказа, проблеми на възпроизведителната система и на зрението.

Лененото семе извлича токсините от организма, абсорбира течностите и действа благотворно при дихателни проблеми. Помага при главоболие, безсъние, зачервяване на очите и дори болка в ушите. Съдейства при лечението на рак на яйчниците, белите дробове и кожата, а при диабетиците нормализира нивото на кръвната захар. Ефикасно при диета, спазване на определен хранителен режим и активен спорт. Благоприятните свойства на лененото семе се увеличават, ако се смеси с малко мед, сладко от плодове или шипков мармалад.

Ленено семе не е добре да се приема при остри чревни заболявания, при кожни болести и при някои видове алергия. При някои хора то предизвиква обриви, колики и гадене. Не се препоръчва консумирането на ленено семе или лигнани по време на бременност, тъй като може да бъде засегното развитието на репродуктивната система или здравето на плода (консултацията със специалист е задължителна)

Как се приема

Ленено семе в натурален вид можеш да откриеш в аптеките и в магазините (много често на щандовете за диабетици). Продава се също и ленено масло, но имай предвид, че то е без никакви фибри и с много малко лигнани – като цяло, лененото семе е по-полезно.

Най-добре е лененото семе да се приема смляно (за да има ефект, обвивката му трябва да бъде счупена).

За разхлабителен ефект - 1 супена лъжица (15 гр.) натурално ленено семе сутрин на гладно с чаша вода
При главоболие - направи компрес със смляно ленено семе, накиснато в студена вода. Налага се върху мястото на болка или върху челото. Помага и при открити рани на главата
При безсъние - смеси равни части ленено семе и рициново масло, разбий ги добре в бронзов съд и наложи върху очите
При болка в ушите – свари лененото семе в луков сок и изсипи част от разтвора в ушите, за да намалиш подуването