Това сочат резултатите от британско изследване. Прекаленото излагане на ефекта от слънчевите лъчи улеснява появата на кожен рак, като например меланома, но избягването на слънчевата светлина може да има вреден ефект върху сърдечносъдовата система, уверяват авторите на изследването.

Слънчевата светлина променя количеството въглероден оксид в кожата, улеснявайки разширяването на кръвоносните съдове, а това намалява артериалното налягане. Малки количества въглероден оксид преминават от кожата в кръвта и понижават артериалното налягане, поясни Мартин Фийлиш, експерт по експериментална медицина от университета в Саутхемптън, Англия.

В рамките на изследването 24 доброволци получили доза ултравиолетови лъчи от лампи за загар на кожата, като дозата съответствала на 30-минутно излагане на слънце. По време на втория сеанс участниците били изложени единствено на топлината от лампите и се оказало, че това няма никакъв ефект върху артериалното им налягане. Дерматологът от университета на Единбург, Шотландия, д-р Ричард Уелър прецени, че е време да се преразгледат ползата и рисковете за здравето от излагането на слънчева светлина.

Той припомни, че смъртните случаи в резултат на сърдечносъдови болести са далеч повече от свързаните с рак на кожата. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Investigative Dermatology.