Китайски учени направили откритието, че богатото на фибри меню намалява риска от всякакви хронични заболявания, включително сърдечно-съдови болести, инсулт, диабет и някои видове рак.

Препоръчително е да увеличите приема на фибри с храната, за да "намалите потенциалния риск от преждевременна смърт", казват специалистите. Ян Ян от раковия институт в Шанхай и колегите му обединили и анализирали данните от 17 предишни изследвания на общо 982 411 мъже и жени, най-вече в Европа и САЩ. Описани са около 67 000 смъртни случая.

Екипът на Ян разделил участниците в пет групи въз основа на техния дневен прием на фибри. Тези, които консумират повече фибри дневно е с 16% по-малко вероятно да умрат преждевременно. Рискът от всякакъв вид смърт намалява с 10% на всеки 10 грама дневен прием на фибри.

Американските здравни власти препоръчват на един възрастен да консумира на ден по 14 грама фибри на всеки 1000 калории. Това прави по около 25 грама на ден за жените и 38 грама за мъжете.

Богати на фибри са пълнозърнестите храни, овесените ядки, кафявият ориз, бобът. Зеленчуци, които могат да ви осигурят дневния прием фибри, са краставици, моркови, целина, маруля, домати. Сушените сини сливи, смокини и кайсии, плодове като ягоди, боровинки, малини, ябълки, круши, манго и киви също са добър източник на фибри.