Учените са наблюдавали 18 души със затлъстяване и диабет тип 2, претърпели стомашен байпас и поставени на диета с по 1200 килокалории дневно. Само след 8 седмици те се избавили от тежкото заболяване. Пациентите били на възраст от 25 до 65 години.

По време на изследването те отслабнали средно с 14 кг - около 13 процента от теглото им. В процеса те изгубили и 0,6 г мазнини от панкреаса, което дало възможност на органа да отделя нормални нива инсулин.

Екипът сега планира по-голямо двегодишно изследване с 200 души съвместно с университета на Глазгоу, за да провери дали постижението ще бъде повторено и дали здравословното тегло може да бъде поддържано толкова дълго.

"Ако питате колко трябва да отслабнете, за да се разделите с диабета, отговорът е 1 грам", каза проф Рой Тейлър от екипа - "Този един грам обаче трябва да е от мазнините в панкреаса. Засега единственият начин това да бъде постигнато, е калориите да бъдат ограничени по всякакъв начин, с диета или с операция."

Диабет тип 2 се смята за прогресиращо заболяване, като първоначално се контролира с диета и таблетки, но по-късно може да наложи да се правят инжекции с инсулин.