Полагането на грижи за кожата ви през деня и използването на овлажнител и слънцезащитен крем е важно, но вашата рутинна грижа за кожата през нощта също не е за подценяване. Когато спите кожата ви се възстанова и е много важно как я подготвяте за този етап. Ако искате да имате по-дълго време млада и красива кожа, трябва да избягвате тези 10 вредни навика:

1. Не почиствате лицето си добре

Една от основните грешки, които повечето хора допускат, е почистването на лицето вечер. Дори и да не носите грим, е важно да измивате лицето си хубаво. Кожата преминава през фаза на възстановяване през нощта и остатъци като прах, грим и продукти за грижа за кожата могат запушват порите ви.

2. Не спите достатъчно

Наистина има такова нещо като разкрасителен сън - и когато е по-малко от шест часа през нощта, кожата ви има по-малко време да се възстанови. Недостатъчното количество сън може да доведе до повече бръчки, пепеляв тен и тъмни кръгове под очите. Също така липсата на достатъчно сън може да увеличи възпалението и хормоните на стреса, а това може да влоши кожни заболявания като акне.

Спането по корем също вреди на кожата на лицето ви, правейки я по-податлива на бръчки поради триенето от калъфката. По-меката калъфка за възглавница може да помогне, но освен ако не можете по здравословна причина, най-добре е за кожата ви ако свикнете да спите по гръб.

3. Храните с твърде солени неща преди лягане

Допълнителната сол от любимите ви храни преди лягане може да доведе до натрупване на излишни течности - особено около очите. А това означава подпухналост сутрин. Избягвайте по-мазни и солени храни вечер и наблягайте на салати.

4. Използвате грешен хидратиращ крем

По-голямата част от кремовете против стареене все още са базирани на овлажнители като минерално масло. Бръчките изглеждат по-зле, когато са сухи, така че всеки вид овлажнител помага, но много от тях само подобряват нещата временно и не се справят с основната причина за бръчките, като загуба на колаген, увреждане от свободните радикали, увреждане от слънцето и фактори на околната среда. Освен ако няма действителна "активна съставка" като ретинол, ползата е само влага и нищо друго.

5. Не сменяте редовно калъфките на възглавниците си

Спането на една и съща калъфка за възглавници вечер след нощ може да изложи кожата ви на някои доста неприятни неща, като бактерии и пот. Препоръчително е да сменяте калъфките на възглавниците си поне веднъж седмично, а ако страдате от акне го правете още по-често. Честата смяна на калъфката за възглавници е един от начините да имате красива кожа. Изберете копринена или сатенена калъфка за по-добри резултати. Те също са дишащи, хипоалергенни и по-малко дразнещи.

Останалите 5 вредни навика, които съсипват кожата ви, вижте ТУК