Копривата е растение, добре познато у нас както в кулинарията, така и в медицината, заради ценните й качества и ползите й за здравето. Първата асоциация на повечето хора, когато чуят за нея, е за растението, което "пари" или "жили" при допир. Малко хора знаят, че това усещане идва от трихомите - жилещите власинки, които са разположени по листата на ратението. При допир или контакт с него трихомите предизвикват усещане за многократно краткотрайно убождане с иглички и парене. Въпреки този специфичен за растението факт, то има своето запазено място и широка употреба като храна с висока хранителна стойност и в народната медицина като растение - природен лекар с множество ползи за организма и укрепване на цялостното ни здравословно състояние.

12-те изумителни ползи от копривата:

Богата на витамини и минерали

Копривата е растение - природен дар, тъй като е изключително богата на хранителни вещества, минерали и витамини, благодарение на които се подпомагат лечебните процеси в тялото и поддържаме организма си здрав. Само малка част от тези, които се съдържат в копривата са: витамин C, калий, калций, желязо;

Подобрява здравето на кожата

С някои от ценните си свойства - антиоксидантни и противовъзпалителни - копривата се нарежда сред едно от най-предпочитаните природни лечебни средства, които ни помагат в грижата за красива и здрава кожа. Благодарение на ползите от растението се облекчават или води до заздравяване на раздразнение, екземи и други кожни проблеми;

Подсилва имунната система

Благодарение на богатия си състав на полезни вещества копривата е верен съюзник на човек в борбата с нездравословните процеси и неразположенията, протичащи в тялото ни - възпаления и болки. Богато на антиоксиданти, които се грижат да неутрализират свободните радикали, растението ни помага да укрепим имунната система и да подсили имунния отговор на организма.

Подпомага храносмилането

Освен други ползи, копривата може да подпомогне лечебните и оздравителни процеси при проблеми в храносмилателния тракт и да подобри храносмилането. Смята се, че има добро действие при справянето със стомашни проблеми и облекчаването на неразположения като диария например.

Спомага за увеличаване на енергията

Още една от ползите ѝ - допринася за цялостното подобряване на здравословния ни статус. Тя ни подпомага да сме по-жизнени, като елиминира умората и отпадналостта.

Регулира кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания са едни от най-често срещаните и застъпени сред хората здравословни проблеми. Те са и водеща причина за летален изход в световен мащаб. Ето защо високото артериално налягане не бива да се оставя без добър контрол. Копривата би могла да допринесе положително в това отношение, тъй като стимулира производството на азотен оксид, в резултат на което се отпускат мускулите на кръвоносните съдове и се разширяват.

Помощник при алергии

"Парещото" растение има своите благоприятни ползи и за справянето с различни алергии и/или намалява интензитета на симптомите и реакциите към алергени, напр. симптомите при сенна хрема.

Стимулира растежа на косата

От години е известно, че копривата е натурален и естествен начин да постигнем положителен ефект при косопад, проблеми, свързани с оредяване и окапване на косата. Подпомага и подсилва също така изтощената и третирана зле коса.

Подобрява функцията на черния дроб

Черният дроб е един от ключовите за правилното функциониране на организма ни орган. И въпреки че сме наясно с това, не винаги полагаме достатъчно грижи - лошото хранене, злоупотребата с алкохол и други фактори увреждат сериозно доброто му състояние. Ето защо е важно не само да водим здравословен начин на живот като цяло, но и да се грижим за органите, които ни подпомагат в това важно начинание.

Укрепва костите и ставите

Природен и естествен начин да намалим и облекчим неприятните и много упорити болки в ставите, които се появяват не само с напредването на възрастта, но и при по-млади хора, в резултат на редица заболявания.

Регулира нивата на кръвната захар при диабет

Добрият контрол върху нивата на кръвната захар е повече от необходим, ако искаме да се радваме на здраво тяло дълги години. Приемано, независимо под каква форма, "жилещото" растение допринася за това да поддържаме по-ниски стойностите на кръвната захар. Ползите наистина са безброй, но това е една от най-важните за хората с диабет.

Подобрява паметта и концентрацията

Многобройни са ползите за доброто здраве и това я прави естествен избор в желанието ни да водим здравословен начин на живот, за да сме по-пълноценни, работоспособни, концентрирани, да се чувстваме добре.

Възможни начини на прием

Копривата е и изключително достъпна - расте и се среща почти навсякъде около нас. есна е и за съхранение - може да я консумираме прясна след термична обработка в дадено ястие, да се изсуши или замрази за консумация по-късно, а лесно и удобно може да се приема и под формата на чай или чрез хранителни добавки Натура Терапи.

 

* съдържание на Натура Терапи