Ако сте забелязали промяна в здравето и косата си, може би се чудите дали двете са свързани. Различни заболявания могат да допринесат за появата на косопад. Днес ще ви разкажем за най-често срещаните заболявания, които могат да причинят изтъняване и загуба на коса и ще ви дадем съвети как можете да подобрите здравето на косата си.

Много фактори могат да причинят загуба на коса, включително лоша диета. Наследственият косопад и стресът са някои често срещани причини за косопад, които засягат милиони хора, но има и различни заболявания, които също могат да бъдат причина за загубата на коса, сред които автоимунни състояния, нива на хормони, инфекции.

Тези 12 заболявания обикновено се свързват с косопад:

COVID-19

Въпреки че този вирус все още е ново откритие и не е широко проучен, съществува връзка между инфекциите с COVID-19 и последващата загуба на коса, предизвикана от състояние, наречено телогенен ефлувиум. Тази форма на внезапна загуба на коса може да бъде предизвикана от сериозно заболяване или екстремен стрес за тялото, като операция или загуба на любим човек. Обикновено тя е само временна и отшумява от само себе си.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е важна част от нашето ежедневно здраве и хормоните, които тя произвежда, са отговорни за регулирането на клетъчния метаболизъм в клетките на косата и кожата. Независимо дали става въпрос за свръхактивна щитовидна жлеза (наречена хипертиреоидизъм) или недостатъчна функция на щитовидната жлеза (наречена хипотиреоидизъм), въздействието може да означава нарушаване на функцията на космения фоликул. В повечето случаи справянето с основното заболяване на щитовидната жлеза и хормоналния дисбаланс с лекарства може да помогне на растежа на косата да се върне към нормалното.

Диабет

Смята се, че както диабетът тип 1, така и тип 2 включват подлежащи автоимунни механизми и са свързани със загуба на коса. В някои случаи може да има намалена циркулация на скалпа, но хората с диабет също имат по-висок риск от други автоимунни заболявания като алопеция ареата и заболявания на щитовидната жлеза, свързани с имунната система, като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс.

Лупус

Лупусът, известен още като системен лупус еритематозус или СЛЕ, е друго автоимунно заболяване, което обикновено се свързва с косопада. Въпреки че може да се прояви като дифузно изтъняване на косата по целия скалп, някъде от 14%-50% от хората с лупус развиват петниста загуба на коса, свързана с алопеция ареата.

Инфекция на скалпа

Инфекция на скалпа като tinea capitis (наричана също трихофития по скалпа) може да бъде причина за загуба на коса, ако не се лекува. Това е често срещана гъбична инфекция, която най-често се случва при деца, но обикновено се разрешава с перорални антибиотици.

Псориазис на скалпа

Това хронично кожно състояние може да причини дебели, възпалени, сребристи петна по кожата на скалпа, въпреки че псориазисът обикновено засяга и други части на тялото. Въпреки че състоянието не причинява косопад само по себе си, то може да доведе до косопад, ако прекомерният сърбеж увреди космените фоликули. Обикновено се лекува с локални лекарства, стероидни инжекции и светлинна терапия.

Вижте ТУК още шест заболявания, които водят до прекомерна загуба на коса