Косата се нуждае от важни хранителни вещества, за да бъде здрава и силна. Можем да възстановим здравината на косата, като наблегнем на консумацията на определени храни, богати на протеин. Дефицитът на протеин влияе върху структурата и растежа на косата, което води до телогенен ефлувиум (временна загуба на коса). Тези храни могат да предотвратят нежелания косопад и да стимулират растежа на косата.

Вижте кои са най-добрите естествени храни за предотвратяване на косопад:

1. Яйца

Снимка: iStock by Getty Images

Протеинът е основен хранителен елемент за предотвратяване на косопад. Серните аминокиселини в протеините са предшественици на синтеза на кератинов протеин в косата, който укрепва корените на косата и предотвратява преждевременната загуба на коса

Едно средно голямо (50 g) яйце съдържа 6,3 g протеин, различни витамини и минерали, които укрепват космените фоликули. Яйцата са пълни с витамин B8 или биотин, който помага за растежа на косата и предотвратява косопада. Те могат да направят косата блестяща и силна, да предотвратят накъсването на косата и да намалят чупливостта.

2. Птиче месо

Снимка: iStock by Getty Images

Птичето месо (пилешко, патешко) е отличен източник на протеини, витамини и минерали. Това са основни хранителни вещества за подхранване на косата и предотвратяване на косопад и оплешивяване. Животинската мазнина в птичето месо - омега-6 мастни киселини - стимулира дермалната папила и контролира цикъла на растеж на косата за здрави косми.

3. Леща

Снимка: iStock by Getty Images

Леща, грах, червена леща, жълта леща, нахут и боб са храни, богати на фолиева киселина, желязо, фосфор, цинк, магнезий и фибри. Дефицитът на хранителни вещества, особено липсата на незаменими аминокиселини и микроелементи, може да доведе до телогенен ефлувиум, мъжка плешивост и женска плешивост. Протеините в лещата също играят важна роля за здравословното развитие на косата.

4. Риба

Снимка: iStock by Getty Images

Рибата е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които подобряват здравето на косата и намаляват изтъняването ѝ. Проучване, публикувано в International Journal of Molecular Science, показа, че рибеното масло от скумрия стимулира клетките на дермалните папили и насърчава растежа на косата чрез активиране на пътищата на анаген (фаза на растеж на цикъла на косата).

5. Телешко месо

Снимка: iStock by Getty Images

Телешкото месо е богато на желязо, цинк, селен, витамини и биологично полезни протеини, които насърчават здравия растеж на косата и намаляват косопада. Дефицитът на витамини и минерали също може да доведе до алопеция без белези или загуба на коса.

6. Орехи

Снимка: iStock by Getty Images

Орехите са известни като "храна за косата", защото съдържат омега-3 мастни киселини - хранителни вещества, които са от съществено значение за здрава и блестяща коса. Те също са богати на протеини и макро минерали, които са важни за растежа на косата.

Орехите също съдържат цинк, желязо, селен и витамини B1, B6 и B9, които стимулират растежа на косата и намаляват косопада. Те също така съдържат биотин, витамин Е, протеини и магнезий, които укрепват косата и поддържат здравето на скалпа. Дефицитът на тези витамини и минерали води до загуба на коса.

Останалите 7 храни вижте ТУК >>