Всеки иска да живее дълъг и хубав живот в добро здраве. Много добавки, техники и специалисти обещават на хората да ги дарят с мечтаното дълголетие, но кои са проверените от науката начини за това?

Ново проучване сред 38 549 финландци, проследяващо ги за период от 16 години, установява кои са четирите най-сигурно фактори за дълъг живот.

Участниците в изследването, цитирано от PsyBlog, са на възраст между 25 и 74 години.

Намаляване на стреса

Стресът е едновременно позитивен и негативен за човека. В умерени количества (възприемани от самия индивид като нормални) той не влияе върху продължителността на живота. Продължителният и силен стрес обаче може да отнеме няколко години.

Спиране на пушенето

Пушенето, наред с диабета, са двете най-чести причини за намаляване на продължителността на живота, както за мъжете, така и за жените. Ако един мъж на 30 години пуши редовно, ще живее 6,6 години по-кратко, а ако е жена - 5,5 години по-кратко.

Намаляване на алкохола

Консумацията на алкохол е сред най-спорните теми, когато става дума за продължителност на живота. Според редица проучвания умерената консумация на алкохол е по-здравословната от нулевата. За сметка на това учените от финландското изследване са установили, че ако консумираният алкохол, изпит за седмица, е повече от 84 г, за всеки следващи 100 г рискът от скъсяване на живота се увеличава. Ако тези, които се чувстват пияни повече от веднъж месечно, намалят тези моменти до веднъж месечно или по-рядко, имат шанс да обърнат тенденцията и да удължат живота си.

Избягване на диабет тип 2

Диабетът тип 2 скъсява живота средно с 6,5 години при мъжете и с 5.3 години за жените.

Науката се обединява около мнението, че човек може да избегне диабет тип 2 с редовна физическа активност, здравословно хранене и достатъчно качествен сън.

Според проучването подобряването на качеството на живота на хората може да им помогне да подобрят очакваната продължителност на живота си. Според данните редовното включване на плодове в менюто увеличава живота с почти година и половина, а на зеленчуци - с 0,9 години.

"Преди продължителността на живота обикновено се оценяваше на базата на няколко групи социодемографски фактори, като пол, възраст и образование. В това проучване искахме да оценим влиянието на няколко различни фактора за продължителността на живота на човека, за да сравним ефекта им," споделя доктор Томи Херкенен, един от авторите на изследването.

Данните на доктор Херкенен сочат, че образованието няма почти никакво влияние върху човешкото дълголетие при равни други условия.