С настъпването на есента, идеята за дни, прекарани на дивана с чаша капучино и нов сериал под топло одеяло, става все по-привлекателна. Решаваме, че може леко да се занемарим физически предвид факта, че до следващия плаж има много месеци. И обичайно малко след Коледа установяваме, че се чувстваме потиснати, немотивирани и меланхолични и се самодиагностицираме с "депресия".

Намаляването на физическата активност през есенно-зимния сезон обаче е голяма грешка. Именно в месеците, в които слънцето е по-малко, организмът има нужда от движение, за да навакса с освобождаването на ендорфини и съответно да ни помогне да се чувстваме в по-добра физическа и психична форма.

Спортуването е естествено състояние на човешкото тяло: то укрепва сърцето, регулира кръвното налягане, заздравява костите, благоприятства храносмилането, подпомага добрия сън, стабилизира теглото и редуцира дистреса. И въпреки това, все още има много хора, които избягват фитнес залата, често заблудени от някои фитнес митове, които циркулират в общественото пространство. Например:

За да ходя на фитнес, трябва да изглеждам перфектно

Във фитнес центровете често може да срещнем жени с къси потници и кореми, твърди като ламинат, както и мъже със съвършено оформени плочки и изваяни мускули. Това в никакъв случай не означава, че посещението на фитнес зала изисква самите ние да изглеждаме така. Напротив, залата е именно мястото, на което можем да оставим срама от тялото и комплексите в съблекалнята и да се отдадем единствено на движението и концентрацията.

Нямам време да ходя на фитнес, ще правя упражнения вкъщи

Всички разполагаме с 24 часа в денонощието, имаме работа, деца, домакинство, ангажименти пр. Ако доброто физическо здраве и психичният комфорт са сред приоритети ви, ще намерите един час да отидете до залата. Упражненията вкъщи не са адекватен заместител на ходенето на фитнес, не само поради невъзможността у дома си да имаме достатъчен набор фитнес уреди, а и заради социалния и психологически ефект.

Ако ходя на фитнес, ще се уморявам прекалено много

Да, спортът неизбежно включва умора. Но физическата умора е идеалният медикамент, който третира психичната умора. А именно втората е причината да се чувстваме потиснати или тревожни. Освен това, независимо какви фантазии имате, във фитнес залите няма зли инструктори, облечени в дяволски костюми, които да ви ръчкат с тризъбец ако поседнете за момент да си поемете дъх. Има професионалисти, които са там, за да ви помогнат да извлечете разумния максимум от физическия си капацитет и да се чувствате добре от това.

Ходенето на фитнес ще ме направи прекалено мускулест

Качването на мускулна маса изисква специални тренировки и отнема доста време и усилия. Фитнес залата не е място за хора, които искат да стават културисти, а пространство, в което всеки, който иска да поддържа добра форма, може да спортува на спокойствие.

Трябва да съм на диета, за да ходя на фитнес и да имам резултати

Разбира се, много хора в крайна сметка тръгват на фитнес, за да отслабнат и да повишат естетическата стойност на тялото си. Активният начин на живот и спортът са неотменна част от борбата с излишните килограми, както е и адекватният хранителен режим. Ако искате да намалите теглото си, но нямате възможност или желание да сте на диета, посещението на фитнес залата няма как да навреди, напротив.

И една препоръка...

Фитнес Next Level е водеща верига фитнес клубове, която неслучайно е спечелила репутацията си на спортен оазис за хора от всякакви възрасти с всевъзможни цели. Фитнес клубовете предлагат вдъхновяваща атмосфера и първокласно фитнес оборудване, а акценът във философията им пада върху здравословния начин на живот, а не върху суетата.

Нещо силно отличително за Next Level спрямо другите фитнес зали: само там в България се предлагат груповите занимания от портфолиото на световния бранд Les Mills - bodypump, bodycombat, bodybalance др. Груповите тренировки носят необоримото предимство на социализацията и взаимното насърчаване между спортуващите: нещо, което индивидуалните занимания няма как да синтезират.

Посетителите на Next Level могат да ползват безплатна сауна преди или след тренировка, като естествено, препоръчваме да го направят "след": с чиста съвест и релаксирано съзнание. В повечето обекти има и кът с библиотека за онези, които разбират най-добрия завършек на изтощителна тренировка като прочитане на глава от интересен роман.

Всеки нов потребител на Next Level може да отиде на безплатна първа тренировка (виж как тук), за да разбере дали това е неговият личен микрокосмос, в който може да избяга от ежедневието и да спортува, да се самоусъвършенства и да релаксира необезпокояван.

Ела на безплатна тренировка "Зимата идва"*. Направете го днес.

*"Зимата идва" (от англ. "Winter is coming" е цитат, който често се повтаря от рода Старк в сериала "Игра на тронове")