Ако очите ви се затварят от умора и не можете да мислите ясно, може да ви помогне или една дрямка, или тези закуски.

Сутрин, когато алармата звънне, много хора просто се изсипват от леглото и имат нужда от доста време, за да се събудят наистина и да започнат деня. Но умората може да ви застигне не само денем, а и в ранния следобед след обедната почивка, когато очите са уморени, а прозявките са нещо доста често срещано на работното място.

Един кратък следобеден сън или разходка на чист въздух могат да помогнат да превъзмогнете умората, но човек не винаги има възможност да дремне. Но има и друга възможност - храни срещу умора. Ето какво може да ви освежи.

Тиквени семки

Всеки, който иска да превъзмогне умората, трябва да се подготви с пликче с тиквени семки. Те са богати на растителни белтъци, засищащи баластни вещества и ценни ненаситени омега-3 мастни киселини, които захранват мозъка. Освен това тиквените семки предоставят енергия под формата на витамини и минерали.

Авокадо

Фудита много го обичат и то често присъства в фруктиерата. Заради супер баланса си на хранителни вещества те определено влизат в списъка за храните срещу умора, защото доставят нова енергия с висока стойност, която отново задвижва организма на бързи обороти. Авокадото е богатo на омега-3 ненаситени мастни киселини, които са важни за строежа на клетката. Те влияят и положително на мисловната дейност. Положителен страничен ефект: авокадото не само събужда и засища, а и помага на ензимнатa липаза да засили разграждането на мазнините.

Зелен чай

Зеленият чай е перфектната освежителна напитка. Той съдържа кофеин. Но за разлика от кафето, в зеления чай той е в свързана форма, благодарение на което се разгражда по-бавно  от организма и събуждащото му действие е по-дълготрайно.  Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които разграждат свободните радикали в тялото и могат да забавят състаряването на кожните клетки.

Черен шоколад

Шоколад! Само при споменаването му много хора започват да се усмихват блажено. Но има и нещо много хубаво - тъмният шоколад е от тези храни, които могат да ви помогнат да преодолеете умората. Причината е съдържащият се в какаовите зърна теобромин. Той има събуждащ ефект, подобен на този на кофеина. Теоброминът се освобождава по-бавно и се усвоява по-бавно - т.е. събужда по-дългосрочно.

Къдраво зеле

Къдравото зеле не е любима закуска на всички, но изпечено на чипс е чудесно, защото е не само бедно на калории, но и на мазнини, а и има освежаващ ефект. То помага срещу чувството на умора, доставяйки на организма желязо. Железният дефицит е смятан за една от най-честите причини за дълготрайната умора. Към богатите на желязо хранителни вещества спадат и спанакът, бобовите растения, овесените ядки, киноата и просото.