Кожата на ръцете ни ежедневно се сблъсква с множество проблеми - сухота, сърбеж, раздразнения, които се увеличават още повече при много честото миене и употреба на дезинфектанти. Все неща, които ни се налага да правим още по-често през последните седмици.

Благодарение на няколко лесни техники обаче, можем ефективно да подобрим състоянието на кожата на ръцете си в домашни условия.

Овлажняващ крем след всяко миене

Кожата губи своята влажност само 60 секунди след измиване на ръцете, затова е много важно да я овлажняваме след всяко миене. Така че изберете овлажняващ крем с подходящи съставки и подходящ за вашия тип кожа и не забравяйте да го нанасяте на ръцете си след измиване още докато ръцете ви са леко влажни. Но после избягвайте да докосвате различни повърхности преди ръцете ви да изсъхнат напълно и кремът да попие добре.

По-интензивна грижа през нощта

Тази грижа е за по-добри и по-дълготрайни резултати. За целта изберете овлажняващо олио за ръце - кокосово, от авокадо, жожоба или алое вера. Нанесете обилно върху ръцете си и сложете памучни ръкавици, с които да спите през нощта.

Не забравяйте да ексфолирате кожата на ръцете

Ексфолирането помага на кожата да се отърве от мъртвите клетки, петна и да се обнови. Достатъчно е да ескфолирате кожата си 1-2 пъти седмично. Ако после усетите парене, зачервяване или сърбеж, бъдете нежни към кожата си и изчакайте преди следващата процедура.

Ексфолираща маска у дома:

Можете да си приготвите такава от 2 лъжици кокосово масло (или друго подходящо масло или витамин Е), смесени с 2 лъжици захар. Размесете ги добре и намажете ръцете си, масажирайте за около една минута и изплакнете с вода.

Овлажняващи бани за ръце

Друг вариант за постигане на добра кожа на ръцете е да ги потапяте в овлажняващ разтвор. Можете да приготвите такъв от продукти, с които разполагате вкъщи. Една малка чаша овесени ядки на прах смесвате с 3 лъжици зехтин в голяма купа. Добавете към тях топла вода и размесете добре. След това потопете ръцете си в разтвора за около 10 минути. Зехтинът овлажнява кожата, благодарение на витамин Е, който се съдържа в него, а овесените ядки на прах имат омекотяващ ефект.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Внимавайте как миете ръцете си

Когато миете ръцете си твърде често, това урежда кожата и води до раздразнения. Ако използвате продукти с неподходящо pH, то тогава проблемът става още по-голям и кожата може дори да започне да се бели.

Затова избягвайте да миете ръцете си с прекалено топла или гореща вода, тя само изсушава кожата, не убива повече микроби, отколкото топлата вода. По-добре изберете течен овлажняващ сапун с подходящо за кожата pH и не търкайте ръцете си в кърпата при подсушаването им, само леко ги попивайте с нея, докато изсъхнат.