Съществуват много различни форми на фолиева киселина. Лесно е да се объркате между фолат, фолиева киселина и метилфолат. И макар че много хора смятат, че всички те са еднакви, не всички форми на фолат са еднакви.

Някои форми се усвояват по-лесно, докато други могат да бъдат вредни в излишък! В тази статия ще разясним какво представлява фолатът, защо е важен, какви са различните му форми и ще се спрем на ползите от метилфолата.

Какво е фолат?

Фолатът, известен също като витамин В9, е жизненоважно хранително вещество, необходимо за образуването на здрави червени кръвни клетки, синтеза на ДНК и клетъчното делене. Фолатът е водоразтворим витамин, което означава, че не се съхранява в организма и трябва да се набавя ежедневно. Тъй като тялото ви не може да произвежда фолат, трябва да си го набавяте от храната.

Хранителни източници на фолат

За да набавите повече фолиева киселина в чинията си, трябва да увеличите обема на тези храни:

 • Тъмнозелени листни зеленчуци (особено спанак, римска ряпа и ряпа)
 • Брюкселско зеле
 • Аспержи
 • Броколи
 • Цвекло
 • Говежди черен дроб
 • Фасул
 • Фъстъци
 • Слънчогледови семки
 • Цитрусови плодове (по-специално портокали)
 • Авокадо
 • Ориз

В идеалния случай всеки би си набавил достатъчно витамин В9, като похапва от изброените по-горе пълноценни храни. Много хора обаче страдат от храносмилателни проблеми или имат генетични мутации, които нарушават превръщането на фолата в активна форма.

Освен това съвременните земеделски практики, изтощаването на почвата и изобилието от силно преработени храни затрудняват набавянето на достатъчно фолат.

Симптоми на недостиг на фолат

Тъй като фолатът е жизненоважен за производството на здрави червени кръвни клетки, неговият недостиг може да доведе до анемия. Ето някои симптоми на фолатна анемия, за които трябва да внимавате:

 • Мускулна слабост
 • Умора
 • Подуване на езика или рани в устата
 • Раздразнителност
 • Главоболие
 • Недостиг на въздух
 • Бледа кожа
 • Загуба на апетит
 • Проблеми с концентрацията
 • Сива коса

Ниското съдържание на витамин В9 се свързва и с повишен риск от няколко хронични заболявания, включително депресия, сърдечни заболявания, вродени дефекти и рак. Ето защо много хора избират фолиева добавка.

Фолат срещу фолиева киселина: Каква е разликата?

Фолатът е естествената форма на витамин В9, съдържща се в храните, за които говорихме по-рано. Фолиевата киселина е синтетичната форма, която се използва в някои хранителни добавки и се добавя в много преработени храни.

За да може фолиевата киселина да се използва, тя трябва да се превърне в активната си форма L-метилфолат. За целта организмът ви разчита на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR). Проблемът е, че до 40 % от населението носи варианти на гена MTHFR, които нарушават способността му да превръща фолиевата киселина в активната ѝ форма.

Ако имате мутация на MTHFR или се борите с хронични храносмилателни проблеми, приемът на фолиева киселина може да доведе до натрупване на неметаболизирана фолиева киселина, което може да влоши имунната функция.

Какво представлява метилфолатът?

Метилфолатът, известен също като L-метилфолат, е активната и естествена форма на витамин В9. Тъй като вече е активиран, метилфолатът е по-бионаличен от другите форми на фолат.

По-добър ли е метилфолатът от фолиевата киселина?

В сравнение с фолиевата киселина метилфолатът е по-безопасен и по-ефективен вариант. Като начало, метилфолатът е единствената форма на фолат, която може да премине през кръвно-мозъчната бариера. Освен това проучванията са установили, че високият прием на фолиева киселина може да прикрие или дори да влоши симптомите на недостиг на В12. Tъй като метилфолатът вече е в активираната си форма, няма опасност от неметаболизираната фолиева киселина. Метилфолатът е и единствената форма на фолат, която е ефективна за носителите на варианта MTHFR.

Ползи от метилфолата

1. Може да облекчи депресията

Многобройни проучвания са установили връзка между депресията и недостига на фолиева киселина. Всъщност се смята, че една трета от хората с депресия са с ниско съдържание на фолиева киселина! Изследванията показват също, че метилфолатът може да бъде полезна добавка за подобряване на ефективността на антидепресантите.

Метилфолатът подпомага здравословното настроение и мозъчната функция, като помага на организма да произвежда невротрансмитерите серотонин, допамин и норепинефрин. Ето защо приемът на метилфолатна добавка може да действа като естествен стимулатор на настроението, особено за хората с мутация MTHFR, които имат проблеми с преобразуването на фолатите.

MTHFR и настроението

2. Подкрепя здравето на мозъка

Изследванията показват, че хората с недостиг на фолиева киселина са по-склонни към влошаване на когнитивните способности и деменция. Някои предполагат, че това се дължи на връзката между ниските нива на фолиева киселина и хроничното възпаление. Възпалението е в основата на множество хронични заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че приемът на достатъчно фолиева киселина може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Приемането на метилфолат е лесен начин да поддържате оптимално здраве на мозъка за години напред.

3. Подпомага здравето на сърцето

Изследванията показват, че приемът на достатъчно фолиева киселина намалява риска от сърдечни заболявания. Как се постига това?

Фолатът помага за метаболизирането на аминокиселината хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци и дори до инсулт! Изследванията показват, че приемът на достатъчно количество фолат понижава нивата на хомоцистеин, което намалява риска от сърдечни заболявания.

4. Подкрепя здравословната бременност

По време на бременността организмът ви се нуждае от повече фолат от обикновено. Това е така, защото фолатът е необходим за репликацията на ДНК и за многобройни ензимни реакции - всичко това е изключително важно за растежа и развитието на плода.

Приемът на достатъчно фолат може да намали риска от дефекти на невралната тръба и други вродени аномалии. Той също така намалява вероятността от анемия, преждевременно раждане и усложнения по време на бременността. Ето защо повечето здравни специалисти препоръчват по време на бременността да се консумира богата на фолати храна и да се приемат добавки като метилфолат.

5. Намалява риска от рак

Изследванията показват, че фолатът може да играе роля за намаляване на риска от някои видове рак. Например според Националния институт по здравеопазване (NIH) хората, които получават достатъчно фолат, е по-малко вероятно да развият рак на пикочния мехур, гърдата, шийката на матката, хранопровода, белия дроб, панкреаса и стомаха.

Въпреки ползите прекомерният прием на фолиева киселина всъщност може да подпомогне растежа и разпространението на раковите клетки. Ето защо, когато става въпрос за добавки, трябва да сте избирателни. Метилфолатът е най-безопасният начин да извлечете всички ползи от фолиевата киселина без опасностите от неметаболизираната фолиева киселина.

Метилфолатът е много популярна хранителна добавка, която може да подобри качеството ви на живот на много нива. Той се е превърнал в най-препоръчвания вариант за добавяне на фолиева киселина и е по-добър вариант от фолиевата киселина, главно поради факта, че е установено, че ниската имунна функция се причинява от неметаболизирана фолиева киселина в кръвния поток. Ползите от метиловия фолат варират от подобряване на мозъчната функция и поддържане на настроението до насърчаване на сърдечното здраве и намаляване на риска от рак.