"Въпреки, че менопаузата е естествен период в живота на всяка жена, навлизането в нея е свързано с редица неприятни усещания като горещи вълни, нощни изпотявания, разсеяност, депресия, наддаване на тегло и повишен сърдечносъдов и фрактурен риск." 

Това каза за DIR.BG д-р Венцислава Каменова, ендокринолог в УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ".

Кога обаче настъпва менопаузата и какво се случва в периода преди нея? Има ли разлика между бездетните, родилите едно дете и многодетните майки по отношение на онкологичния риск и времето на настъпване на менопауза? Как да профилактираме негативните симптоми на менопаузата? На този и още въпроси отговаря специалистът:

Д-р Каменова, каква е разликата между менопауза и перименопауза и кога настъпват? Има още един термин - пременопауза. Той кой период отчита?

След края на пубертета в живота на жената има три периода: пременопауза, перименопауза и менопауза. Първите два термина често се използват като синоними, но означават различни неща. Според The North American Menopause Society пременопаузата е периодът между първата менструация и началото на перименопаузата. Тогава жената е фертилна и без симптоми на менопауза. Приблизително 10 години преди последната менструация, жената навлиза в перименопаузалния период - в началото циклите може да са редовни, после започват да се разреждат, менструациите стават по-оскъдни или по-обилни, появяват се и други физически и психически промени като отражение на настъпващия хормонален дисбаланс между естрогените и прогестерона. Този етап започва около 35-годишната възраст и продължава до самата менопауза. М от своя страна, е времето, което отразява края на менструалните цикли и започва 12 месеца след последната менструация (била тя редовна или не). В следващите 5 години симптомите на менопаузата - топли вълни, изпотявания, нарушения на съня, колебания в кръвното налягане, наддаване на тегло, безсъние и др. са най-изразени. При повечето жени след това оплакваниятя затихват, но при около 10 % продължават над 12 години.

Ако броят на яйцеклетките е определен още вътреутробно, значи ли това, че менопаузата настъпва в точно определения за това момент, след изчерпване на яйчниковия резерв или може да бъде предизвикана по-рано?

Средната възраст за настъпването на менопаузата е около 51 години за европеидната раса като най-разпространената теория обяснява това с намаляването на количеството на яйцеклетките под определена граница. До голяма степен това количество е генетично предопределено, но редица фактори на средата могат да доведат до по-ранното му изчерпване: психически или физически стрес, затлъстяване, тютюнопушене, някои хронични заболявания, както и процедури по асистирана репродукция.

При жените, родили по-голям брой деца и тези, провеждали лечение с орални контрацептиви има известно съхранение в броя на яйцеклетките. С това се обяснява относително по-късното навлизане в менопауза при тях.

Има ли отношение честотата на сексуално общуване с менопаузата? Градски мит ли е, че ако една жена няма дълго време интимен партньор, то тя може да влезе в климакс по-рано?

Проучване на University College London доказва, че жените, които имат сексуални контакти поне веднъж седмично са с 28 % по-малко склонни да навлязат в менопауза за дадена възраст в сравнение с тези, при които това се случва по рядко от веднъж месечно. Тези, които имат полов акт веднъж месечно, рискуват с 19% по-малко от тези във втората група като изследователите не правят разлика дали половият акт е с партньор или не.

До каква степен наследственият фактор влияе за времето на навлизане в менопауза?

Въпреки, че менопаузата може да настъпи по-рано под въздействие на различни фактори на средата, се счита, че основно влияние имат генетичните заложби. Редица проучвания показват, че е много вероятно тя да настъпи тогава, когато е настъпила при майката на съответната жена. Наблюдения на близначки също показват приблизително еднаква възраст на навлизане в периода на менопауза.

Отделно от това варианти на гените, свързани с по-късна менопауза, са асоциирани и с по-голяма продължителност на живота.

Може ли да се отложи периода на менопауза посредством хормонална терапия?

Няма единно становище! Няколко проучвания показват, че жените, които са използвали орални контрацептиви, навлизат в менопаузата на по-късна възраст, заради отлагането на намаляване в броя на яйцеклетките, както вече споменахме. Съществуват обаче и данни оборващи това твърдение...Жените, при които са провеждани процедури по асистирана репродукция, свързани с хормонална стимулация и узряване едновременно на по-голям брой яйцеклетки, често навлизат по-рано в менопауза, поради по-ранното изчерпване на яйчниковия резерв.

Какви рискове крие спонтанното или асистирано зачеване в периода на пeрименопауза?

Проблемът може да се погледне от няколко страни. Свързаните с възрастта прегради пред забременяването могат да бъдат физиологични, технически (свързани със самите методи на асистирана репродукция) и социални. Първите се отнасят до намаляващата честота на овулациите с напредване на годините, вторите до голяма степен успяват да се преборят с тях, но социалните аспекти се отнасят и до това дали съответният родител ще успее да отгледа своето късно родено потомство. От друга страна са налице чисто медицински рискове от късната бременност и раждане. От множеството наблюдения на жени родили след 40 годишна възраст се установява повишен риск както за бебето - по-често раждане на деца с ниско тегло, преждевременно, със забавяне във вътреутробното развитие и мъртвораждания, така и от страна на майките - влошаване и развитие на заболявания на сърцето, диабет, прееклампсия и отлепване на плацентата. Може да се каже, че всъщност менопаузата се явява нещо като механизъм, който ни защитава от проблемите свързани с възникнала в по-късна възраст бременност.

Има ли медицински състояния, които "вкарват" жената в менопауза, освен радикална хирургия?

Една от най-честите причини за менопауза е оперативна интервенция, отстраняваща яйчниците. Тя води до рязък спад в нивата на естрогените и прогестерона и много по-тежка изява на менопаузалните симптоми. Химиотерапията и лъчетерапията, насочена в областта на яйчниците, унищожават бързоделящите се клетки и също могат да доведат до временно или трайно преустановяване на яйчниковата функция.

Около 1 % от жените навлизат в менопауза преди 40 годишна възраст, т.н. ранна менопауза. Тя може да е резултат от генетично обусловен спад в производството на женски полови хормони или на автоимунна атака срещу яйчниковата тъкан. В тези случаи се препоръчва хормонално заместителна терапия, за да се предпазят мозъка, сърцето и костите.

Какви съвети бихте дали на здрави жени, които са във възрастта над 40?

На първо място здравите жени около и над 40 годишна възраст трябва да се стремят да спазват здравословен начин на живот - рационално и балансирано хранене, включващо всички необходими хранителни вещества, поне 7 часа пълноценен сън и ежедневна физическа активност с умерени натоварвания. Да посещават своя гинеколог два пъти годишно и да провеждат ежегодно ехографски прегледи на млечните жлези.

Тези които са със затлъстяване и/или имат роднини със захарен диабет трябва да изследват ежегодно своята кръвна захар, липиден профил и при необходимост да се консултират от ендокринолог и диетолог.

При жените в менопауза всяко кървене от вагината е симптом, който изисква преглед от специалист. След резкия спад в продукцията на естрогени следва период на бърза загуба на костна маса, което налага провеждане на остеодензитометрия веднъж на 2 години с цел ранна диагностика на остеопороза и лечение преди да са настъпили инвалидизиращи счупвания.

Има ли профилактика на симптомите на менопауза?

Има два подхода за тяхното облекчаване: медикаментозен и немедикаментозен. Основен и най-ефективен представител на първия е хормонално-заместителната терапия. Тя повлиява всички аспекти на менопаузата, обаче носи определени здравни рискове и не е подходяща за всички жени. Лечението с растителни екстракти, соеви изофлавони и др. е по-слабо ефективно, но също има своето място, особено при жените с противопоказания за прием на хормонални препарати. В много от случите на депресия и паметови нарушения може да се опита с антидепресанти, увеличаващи концентрацията на серотонин в мозъка. От друга страна немедикаментозният подход включва намаляването на консумацията на алкохол и кофеин-сдържащи напитки и умерената физическата активност - йога, пилатес, танци, които намаляват тежестта и честотата на топлите вълни, способстват за поддържане на нормално телесно тегло и подобряват качеството на съня и самочувствието. Приемът на витамин Д и калций, разходките на открито и упражненията за съхраняване на мускулатурата и балансът на тялото могат да профилактират развитието на тежка остеопороза.