Изследователи от Ланкастърския университет, Великобритания, са установили, че ароматът на храна действа като "машина на времето" и помага на възрастни хора да си възвърнат забравени спомени, пише сп. "HCI - Human Computer Interaction".

Откритието може да помогне в изучаването на деменцията и в търсенето на методи за борба със заболяването.

В изследването са участвали 12 възрастни доброволци. За целите му неговите автори са събрали 72 спомена, половината от които свързани с храна.

Снимка: iStock by Getty Images

За да създадат индивидуални сигнали за всеки участник въз основа на миризми и вкусове, специалистите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците някога са опитвали.

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от миналото. Методът е помогнал на повечето пенсионери по-ясно и детайлно да си припомнят случки дори отпреди 25 години, за които в обикновени дни не биха се сетили.

Учените обясняват, че е възможно различните ястия да събуждат много стари спомени, които се крият в най-отдалечените "рафтове" на мозъка на възрастните хора, пише БТА.

Според изследователите резултатите могат да помогнат за изучаването на деменцията и търсенето на начини за борба с нея - например създаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

Снимка: iStock by Getty Images