Ограничаване на вредата от замърсения градски въздух може да се постигне като се консумират редовно авокадо и зехтин, пише Е-здравей.

Учени от университета в Нотингам и лондонския "Кингс колидж" установиха, че авокадото предпазва белите дробове от замърсяването на въздуха.

Изследването е обхванало 5500 души, а целта му е била да се намери връзката между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици. Оказва се, че активна форма на витамин Е и витамин С дават най-добри резултати.

Авокадото и зехтинът са добри източници на витамин Е, който помага на белите дробове да се справи с фините прахови частици.

Те могат да навлязат в белите дробове и да причинят различни заболявания. Завишените нива на прахови частици увеличават дори риска от инфаркт и инсулт.

Витамин Е е много полезен за тялото. Той поддържа клетъчните мембрани, също така е полезен за кожата, очите и имунната система.

Препоръчителната дневна доза на витамин Е е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените. Добри източници на витамин Е са авокадото, зехтинът, спанакът.