Не знаем дали сте гледали романтичната комедия "Събудих се на 30" с чаровната актриса Дженифър Гарнър, но всяка жена, която е преживяла този момент, знае за какво става дума. Когато преминем тази възраст, сякаш изведнъж се събуждаме на 30 или на над 30 и започваме да усещаме първите признаци, че вече не сме момичета. Бръчките започват да стават все повече, по-трудно сваляме килограми, а косата, ах, косата, която толкова много обичаме и винаги е била нашата гордост, придобива такъв вид, че се чудим фризьорката ли се е упражнявала в нещо ново и какво точно не е наред.

Едва ли има нужда да ви казвам колко важна е косата за една жена. Тя е нейната красота, сила, женственост. Тя е онова, което привлича мъжките погледи. И независимо дали предпочитаме дългата коса, която се спуска като водопад около лицето ни, или модерните по-къси и стилизирани прически, за всяка жена е важно косата ѝ да бъде красива, здрава и блестяща.

Факторите, които правят косата ни несъвършена обаче са много и за сметка на това агресивни. Никой от тях не е за подценяване. Обикновено около тази възраст (след 30) жените забременяват, раждат деца, а е всеизвестен факт, че този толкова щастлив и вълнуващ момент от живота на дамите, причинява и редица промени в организма ни. Жените, които не са се отдали на раждане и майчинство през този период от живота си, също претърпяват хормонални промени, които имат своето влияние върху здравето на кожата и косата. Дамите, които живеят в големите градове, без съмнение забелязват, че мръсният въздух също има своя агресивен негативен ефект върху косата. В старанието си да я направим по-чиста, започваме да използваме какви ли не козметични продукти или да мием косата си всеки ден, което изобщо не е добре за нея. Да не забравяме и за "негово величество" стресът, който е главен виновник за много от проблемите на хората в наши дни и ни влияе както психически, така и физически.

Възрастта също е ключов фактор за състоянието на косата ни. Да, косата, както и кожата, както всяка клетка в нас, започва да старее. След 30-тата ни година се появяват първите признаци на този естествен, но не много приятен процес. Косата ни започва да става сива, първите бели косми се виждат все по-ясно, по-тънка е, по-лесно се къса, губи обем и еластичност, расте по-бавно, става суха и ни е все по-трудно да постигнем желаната прическа.

Никой не отрича, че стареенето на косата е проблем, който се отразява на самочувствието на жената. Но както всеки друг проблем и този има своето решение.

То е в ежедневната неагресивна грижа за косата. Но как да бъде тази грижа хем ежедневна, хем да не е агресивна?

Като начало можем да спазваме няколко правила и то стриктно:

При падане на косата

Да наблюдаваме колко интензивно пада косата ни. Нормално е да губим около 100-150 косъма на ден, но ако количеството падаща коса е много повече, незабавно трябва да вземем мерки.

Снимка: iStock by Getty Images

Редовно подстригване

Много жени си мислят, че, ако не подстригват косата си, тя ще порасне по-бързо. Това не е съвсем вярно. Хубаво е да подстригваме цъфналите краища на косата си веднъж на 6 до 8 седмици, за да расте тя по-бързо и да бъде по-здрава.

Миенето на косата

Миенето на косата не бива да бъде всеки ден, освен ако тя не е прекалено мазна и ангажиментите ни не го налагат. Когато мием косата си, не е добре да го правим с много гореща вода. Прекалено честото измиване и прекалено топлата вода правят косата ни още по-слаба и податлива на накъсване.

Снимка: iStock by Getty Images

Разресването на косата

Разресването на косата ни, докато е мокра, трябва да бъде изключително прецизно, защото мократа коса е още по-податлива на накъсване. След измиване е добре да я разресваме от корените до краищата с широк гребен. Разресването с четка за коса трябва да става само, след като е изсушена.

Снимка: iStock by Getty Images

Стигнахме и до изсушаването. Използването на сешоар и други уреди за изправяне, накъдряне и всякакъв вид стилизиране на косата в голяма степен я увреждат. Затова трябва да се ограничим в употребата им, ако искаме да имаме здрава коса.

Един от ключовите моменти при грижата за косата е да се доверим на качествена козметика, която да ни помогне да я поддържаме в най-добър и здрав вид. Освен че е добре да се доверим на изпитани продукти, не е хубаво те да бъдат сменяни твърде често.

Много дами, включително и аз самата, са изключително доволни от шампоана и флуида за коса от серията Revalid Anti-Aging.

Те са специално създадени за изтъняваща и старееща коса. Екстрактът от еделвайс от Швейцарските Алпи и този от листата на растението Cassia Alata допринасят за справяне с проблеми, причинени от въздействието на околна среда и от напредването на възрастта.

Revalid Anti-Aging може значително да бъде забави процеса на стареене на косата и скалпа.

Тъй като клетките на кожата на скалпа губят естествената си способност да противодействат на клетъчните увреждания и оксидативния стрес, продуктите от серията Revalid Anti-aging осигуряват на косата и скалпа необходимата защита за поддържане на обем, здрав и бляскав вид.

Снимка: iStock by Getty Images

Като жена на 37 години, която живее в София - един от градовете с най-мръсен въздух в Европа, аз също трябваше да намеря начин да се справя с негативните влияния от напредването на възрастта и неблагоприятните въздействия на средата. Стигнах до момента, в който нямах желание да погледна отражението си в огледалото и се чудех къде отидоха прекрасните руси къдрици, които преди години навивах на пръста си. Само след втората употреба на флуида Revalid Anti-Aging състоянието на косата ми видимо се подобри. Тя стана отново по-блестяща, здрава и възвърна обема си.

Трябва да си дадем сметка, че здравето и красотата на косата ни не са просто поредната женска прищявка. Косата е нашето богатство, нашата сила. Красивата коса ни кара да се чувстваме добре, да имаме повече увереност и самочувствие. Когато се погледнем в огледалото, имаме нужда да не издава възрастта ни. А за щастие, това е вече постижимо с шампоана и флуид Revalid Anti-Аging.

Снимка: Revalid

Бъдете на толкова години, на колкото показва косата ви!

Дами, нали знаете:

Красотата на жената не е в дрехите, които носи, нито във фигурата, която има, а е в начина, по който сресва косата си.

 

Антон Чехов

Снимка: iStock by Getty Images

*Материалът съдържа продуктово позициониране