Слънцето е източник на светлина и топлина, на жизненост и на енергия. Подобно на въздуха, то е немислима част от нашето съществуване. Ако въздухът е силно замърсен, ние се опитваме да вземем адекватни мерки и да се предпазим, но не така стои въпросът със слънцето. За него обикновено се сещаме, когато е твърде жарко и изгарящо.

Слънчевите лъчи

За температурата на въздуха и на повърхността на земята са отговорни инфрачервените лъчи, които имат и широко терапевтично действие при човека заради електромагнитното си излъчване. За разлика от тях, ултравиолетовите лъчи (UV) не нагряват атмосферата, но пък имат способността да проникнат в горните слоеве на кожата и да увеличат температурата й до степен на изгаряне. Когато UV лъчите попаднат върху кожата, те проникват в горните й слоеве и взаимодействат с клетъчните компоненти, особено с ДНК. Този процес предизвиква реакции в клетъчните молекули, които освобождават топлина като част от реакционния процес. Този топлинен ефект може да се усети като загряване или изгаряне на кожата, особено ако кожата е изложена на умерени или големи количества UV лъчи за продължителен период от време.

Древна китайска мъдрост гласи, че "За да знаеш как да се пазиш от врага, трябва да го познаваш по-добре от себе си". Но..., колко добре познаваме себе си?

Кожата

Кожата е най-големия орган в човешкия организъм и единственият, който има пряк контакт с външния свят. За разлика от лигавиците, тя има силен защитен и адаптивен механизъм към факторите на околната среда. Един от тези механизми е свързан точно с влиянието на слънцето и по-специално - с UV лъчите.

Когато кожата е изложена на UV лъчи, независимо от външната температура на въздуха, специфични клетки - меланоцити започват да праоизвеждат пигмента меланин, който се разпределя по кожата на засегнатите от преките лъчи места. Неговата единствена функция е да защити кожата и го прави по два начина: абсорбира UV лъчите и преобразува тяхната енергия в безопасна форма на топлина, която кожата в последствие разсейва чрез процеса, познат като потене. Другият начин е чрез разсейване на UV лъчите, като ги разпръсква в различни посоки и така намалява усвояването на енергията им от клетките на кожата.

Всъщност меланинът е тази защита, която предпазва кожата от UV увреждане, като слънчево изгаряне, стареене и развитие на рак на кожата.

Чести заблуди

Може би тук е момента да уточним нещо важно за слънцето и UV лъчите:

За UV лъчите сме свикнали да чуваме повече през горещите летни месеци, но тях ги има през цялата година, независимо от температурата на въздуха. Дори през зимата, когато температурите са далеч по-ниски, UV лъчите проникват през облаците и достигат земната повърхност.

Много хора се заблуждават, че тези лъчи не са увреждащи в сезоните извън лятото, защото по-трудно почерняваме. Това далеч не е вярно и всеки скиор и алпинист може да го потвърди. Причините се крият в доста логични неща, като по-ниския ъгъл на падане на лъчите към земята през студените месеци и по-силното им разреждане, което прави производството на меланин по-трудно, но върху стареенето на кожата това няма отношение, даже напротив - сухия и студен въздух е друго предизвикателство за кожата, но това е тема на друга публикация.

Друг фактор, който ни заблуждава, че няма нужда да пазим кожата си през хладните месеци е свързан с облеклото и времето, прекарано навън. Освен през лятото, през другите сезони кожата ни е защитена от дрехите, които я покриват в голямата й част. Още повече през студените месеци обикновено се прекарва повече време в закрити пространства като това намалява времето, прекарано на открито, където кожата е изложена на слънце.

Въпреки това, дори и при по-ниска интензивност на UV лъчите, е важно да се вземат предпазни мерки за защита на кожата срещу техните вредни ефекти, като използване на слънцезащитен крем и носене на защитни дрехи и аксесоари.:

Това важи с особена сила за бебетата и малките деца, защото:

- тяхната кожа е незряла и нивата на меланин при бебетата са по-ниски в сравнение с по-възрастните хора, което означава, че те имат по-малко естествена защита срещу ултравиолетовите (UV) лъчи. Това ги прави по-уязвими към слънчево изгаряне и други вредни ефекти на слънчевите лъчи.

- бебетата и малките деца до 3-годишна възраст са застрашени от претопляне, защото до тази възраст топлообменът им не е усъвършенстван и те трудно регулират телесната си температура

- кожата на бебетата и малките деца има и недоразвита друга защита срещу външното влияние - водно-липидната бариера. Това е една от причините детската кожа да е по-тънка и чувствителна и pH-то й да е по-ниско, тоест - по-киселинно, защото секрецията на мастни клетки (себум) е силно намалена, което прави кожата склонна към изсушаване и загуба на влага, и склонност към увреждане.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Слънцезащитата при бебета е особено важна!

Слънчевата светлина и разходките са изключително важни в здравословен и психо-емоционален план за бебетата и малките деца. Независимо от сезона, но особено в летните месеци трябва да се избягва дълготрайната експозиция на директна слънчева светлина, особено през пиковите часове между 10 ч. и 16 ч. Също така е препоръчително да се използва слънцезащитен крем, специално предназначен за бебета и малки деца, с висок защитен фактор (SPF), за да се намали риска увреждания на кожата, свързани с UV лъчите.

Трябва да се има предвид, че слънцезащитата при бебетата и малките деца трябва да се прилага целогодишно, когато разходката продължи повече от 20 минути. Това важи с пълна сила, когато децата се возят в автомобили и са пряко изложени на слънчевите лъчи, защото обикновено задните стъкла на колите не са защитени с UV филтър.

Снимка: Laboratorios BABÉ

И като говорим за слънцезащита:

Като майка, която е била пряко ангажирана с нанасянето на слънцезащита на детето си, мога смело да кажа, че повечето продукти на пазара са истинско предизвикателство за нанасяне - гъсти емулсии, които се нанасят трудно, почти не попиват, цапат дрехите, хавлиите, а след намокряне се превръщат в промазани петна, по които полепналия пясък от плажа няма измиване. Инструкциите да се нанесат 20 минути преди излизане на слънце е практически неприложима, защото би означавала неопределено време да държа детето си голо или да го разтривам също неопределено време, докато половината крем не попие и по моите ръце. С две думи: доста време и финансов ресурс ми отне, за да намеря онази формула, която превърна слънцезащитата на детето ми в едноактен ритуал, отнемащ минута. Буквално.

Детският Слънцезащитен Лосион със SPF 50 на испанския гигант Laboratorios BABÉ ме спечели не само с леката си текстура, която се нанася лесно и изключително бързо се абсорбира в кожата, но и с това, че след нанасянето кожата на детето ми беше с копринена мекота, а някои кожни раздразнения мигновено се успокояваха. Тази широкоспектърна защита е подходяща за всички типове кожа и е силно водоустойчива.

Другото, което прави този Детски слънцезащитен лосион изключителен и безвреден, е неговия състав, за чието омекотяващо действие са отговорни комплекс от алое вера, лайка, алфа бизабоол - антииритант с изявена слънцезащита и действие, което предотвратява появата на акне и хидратанта алантоин. Витамин Е, който също участва в състава на лосиона е биологичен филтър с фото-имунологично действие, което засилва защитните свойства на кожата, така необходими за малките деца, чрез предотвратяване на образуването на свободни радикали.

Освен, че е дерматологично тестван, детския слънцезащитен лосион няма аромати, което е особено важно при малките деца.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Как обаче да действаме при постоянното отмиване на лосионите от водата в басейните и морето?

Един от неприятните моменти на плажа е, когато трябва да повторим нанасянето на лосион. Детето обикновено е или мокро, или омазано с пясък. А най-често е на брега и трудно се задържа под чадъра.

Както повечето хора знаят слънчевите лъчи на брега и във водата са най-силни, защото водата и белият пясък отразяват светлината, което усилва интензитета й. Този отразен светлинен поток прави слънчевите лъчи по-интензивни на брега. Но това не е проблем, когато имате под ръка Слънцезащитния водоустойчив спрей за бебета и деца със SPF 50 е от същата серия. Съставът му е сходен с лосиона, но ако лосионът е подходящ за целогодишна грижа, то спреят е далеч по-подходящ за времето прекарано около и във водата. А това вече е истинско облекчение за всеки родител, защото спреят ще защити кожата на детето ви с едно нанасяне и така ще реши проблема с притеснението от измиването му от водата.

В заключение искам да подсетя, че въпреки прекрасните продукти, с които ви запознах, престоят на интензивно слънце и висока температура в неподходящите часове крие потенциален риск за слънчево изгаряне, претопляне и кожни проблеми независимо от степента на защита на продуктите. Те могат да предотвратят вредното влияние на слънцето, но само тогава, когато поведението ни е подкрепено със здрав разум.

С подкрепата на: Laboratorios BABÉ