Изследване, обхванало 3,5 милиона души, установи, че човешките хормони се променят със сезоните, макар и колебанието им да е малко, съобщи изданието Сайънс алърт, цитирано от БТА.

Пикът на хормоните от хипофизата, които участват в контрола на репродуктивната дейност, метаболизма, стреса и лактацията, е в края на лятото.

Периферни органи под контрола на хипофизата, като произвеждащите полови хормони или щитовидния хормон Т3, са най-активни през зимата. Тестостеронът, естрадиолът и прогестеронът например са най-много в края на зимата или пролетта.

Резултатите са най-убедителното доказателство досега, че хората имат вътрешен сезонен часовник, който се отразява на хормоните ни в зависимост от годишното време. Задвижващият го механизъм не е известен, но авторите на изследването, ръководени от А. Тендлър и А. Таней, допускат, че има целогодишна мрежа за обратна връзка между хипофизата и периферните жлези в тялото.

Това не се различава от известното за животните, при които флуктуация в някои хормони води до сезонни промени в репродукцията, дейността, растежа, пигментацията, миграцията. При северните елени например през зимата намалява лептинът и това снижава потреблението на енергия, намалява телесната температура и им пречи да се възпроизвеждат. Резус макаците, които живеят близо до Екватора, овулират значително повече след мусоните и така малките им се раждат преди началото на влажния сезон.

За изследването са използвани израелски здравни бази данни. Резултатите от него са публикувани в сп. "Протоколи на американската Национална академия на науките"