Д-р Красимир Хаджилазов работи в Клиниката по ендокринология във Втора градска болница в столицата. Работил е във Военно-медицинска академия от 2009 г. до юни 2018 г. в Клиника "Ендокринология". В продължение на 5 години е практикувал в приемен кабинет в болница "Токуда" в София, както и в други лечебни заведения в извънболничната медицинска помощ. Взел е множество следдипломни квалификации и специализации в областта на обменните заболявания.

Д-р Хаджилазов, в този преходен сезон след зимата получават ли се усложнения в състоянието на хората, които страдат от дисфункция на щитовидната жлеза?

Обикновено през зимните месеци - от октомври до март, по-ниските температури навън водят до забавяне на метаболизма на тялото и евентуално до леко покачване на хормона TSH при една и съща доза на медикамента, който хората приемат и през топлите месеци. Това обаче, не се потвърждава при всеки човек.

По принцип, както сме сега в тази извънредна епидемична обстановка, се наблюдава повишаване на вътрешното напрежение у хората. Покачването на нивата на т.нар. стресови хормони също може да доведе до по-високи нива на TSH.

Снимка: iStock by Getty Images

С други думи, хора, които имат хипофункция на жлезата или хипотиреоидизъм, най-често причина за това е т.нар. тиреоидит на Хашимото, реално погледнато имат повишени нива на TSH, които се коригират с приемането на специализиран медикамент. Може да се наложи малко да се повиши дозата му, за да се компенсира лекото покачване на TSH през студените месеци.

Другото, което забелязваме в условията на пандемия, е масовото използване на хранителни добавки. Обикновено това са т.нар. комбинирани витамини и минерални препарати, в които съдържащият се йод е в доста голямо количество. Най-често около 150 микрограма. Това има голямо значение при някои пациенти, тъй като допълнителният прием на големи количества йод може да провокира или отключването на заложено в тях автоимунно заболяване, или обострянето на вече съществуващо такова.

Т.е., хората, които имат проблем с щитовидната жлеза, не е добре да приемат допълнително йод. Така ли?

Да, точно така, много трябва да се внимава при приемането на такива комбинирани препарати, в които съдържанието на йод е голямо. По-добре е да се използват отделни комбинации от витамини или микроелементи.

Коментира се добрият ефект от приема на цинк, на селен, макар че за него препоръката е да се приема не повече от 3 месеца. Причината е, че се изказаха предположения, че прекомерната употреба на по-високи дози селен при някои пациенти крие риск от възникване на диабет, предиабетно състояние или др.

Удачно е да се приема и витамин D, защото той има отношение и към имунната система, и към автоимунните заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво бихте посъветвали хората с дисфункция на щитовидната жлеза да направят в началото на пролетта?

При тези пациенти е много важно адекватното проследяване на функцията на щитовидната жлеза, което се прави с изследване на хормона TSH, особено, ако човек се намира в по-притеснено психогенно състояние на духа. Затова е добре да се направи изследване на този хормон сега, когато сезоните се сменят, за да може да се коригира терапията, ако се налага.

Също така, е хубаво да се приемат цинк, витамин D, а при недостиг на витамин В12, това е добре да се коригира. За прием на други витамини решението е индивидуално и зависи от това как се храни човек. По принцип, е добре да се направи изследване за нивата на витамин D и В12, и тогава да се приемат препарати. Поначало, препоръчваме нужните витамини и минерали да се набавят предимно от пълноценно хранене.

Снимка: iStock by Getty Images