Учени предупредиха, че консумирането на една бутилка вино седмично нанася толкова вреди на здравето, колкото изпушването на 10 цигари.

Проучване на екипи от университетите в Саутхамптън и в индийския град Бангор стигнаха до извода, че изпиването на 1 бутилка вино седмично ни излага на еднакъв риск от развиване на рак, като при изпушването на 10 цигари седмично при жените и 5 цигари при мъжете, пише в. "Матро", цитиран от БТА. Алкохолът е не по-малко опасен от никотина при развиването на рак на гърдата, на черния дроб, на червата и на хранопровода.

Учените стигнали до извода, че ако 1000 мъже и 1000 жени, които не са пушачи, изпиват по една бутилка вино седмично през живота си, от тях 10 мъже и 14 жени ще развият рак. При по-големи количества алкохол съответно се повишава и рискът от рак.

Ако тези 1000 мъже и жени пият непрекъснато по три бутилки вино седмично, от тях 19 мъже и 36 жени ще развият рак. Три бутилки вино на седмица се равнявали на 8 цигари седмично за мъжете и 23 цигари седмично за жените.