Каквито и усилия да ни костват празничните дни, когато се съберем с близки и приятели всеки от нас иска да изглежда и да се чувства добре. Подготовката на жените често се изразява в подходящо празнично облекло и грим. И неизменната усмивка, разбира се.

Проучване на Търговската камара на САЩ от 2020г. отчита, че извън бюджета за храна, здравеопазване и образование, жените ползват 40% от личните си средства за облекло, 20% за забавления, 30% за различни по вид услуги и едва 10% за външния си вид. Под външен вид се има предвид не съвременни процедури в козметичен салон, а козметика за поддържане на вида.

Самочувствие и външност

Забележете, че облеклото е водещо. Не само у нас битува поговорката "По вида посрещат, по ума изпращат". Дрехата, или втората ни кожа, поради факта, че можем често да я сменяме, ни дава усещане за бърза промяна и много често действа като бустер на доброто настроение. Не случайно цялата шивашка индустрия разчита на женската суета. Дрехата е маската, която слагаме, за да влезем в определена социална роля и тя много често предопределя и нашето поведение, с което се движи в синхрон. Все едно допълва личността ни.

А истината е в истинската ни кожа. Съгласете се, че ежедневно ни заобикалят десетки примери на жени, които имат финансовия ресурс да се подсигурят с най-новата колекция дрехи, и обикновено те вървят в съчетание и с най-съвременните методи на козметични и естетични процедури. Прекрасно! Но има и такива, които нямат тази възможност, а копнеят да получат част от блясъка на благополучието. Те купуват реплики, но скъпите процедури остават все така непосилни и чувството на неудовлетворение остава.

Един умен човек преди години ми беше казал, че самочувствието на жената се определя след баня. Когато косата е мокра, това, което излиза на показ е светлината в очите и тонуса на кожата.

Ако огледалото е ваш враг, каквото и да правите, няма да се почувствате добре. Тоновете грим и дрехите не могат да компенсират измореното лице, сенките под очите, сухата и сбръчкана кожа. Психолозите ни увещават, че когато се чувстваме добре в кожата си, ние заразяваме с увереността си и това, което помнят другите за нас, сме ние самите, не дрехите, с които сме били облечени.

Някой ще каже, че е лесно да говорим за кожа, когато сме млади и ни вълнуват съвсем други неща. Да, така е, още по-лесно е, че освен за акне, в младата възраст рядко се говори за кожна патология. Но какво става с жената, когато роди, когато се заредят безсънните нощи, когато влезе в перименопаузалната възраст или е вече в климакс? Кожата повяхва. И това се случва, не единствено заради възрастта, а защото кожата ни е отражение на функцията на ендокринната ни система плюс малко фактори на околната среда.

Какво съсипва кожата на лицето ни?

Лицето е нашата визитна картичка. Това, което може да го съсипе и да промени възприятието на околните към нас са външни и вътрешни фактори. Тютюнопушенето, алкохола и субстанциите, хидратацията, безсънието и слънчевото изгаряне са фактори, които можем да контролираме. Върху възрастта, хормоните, обмяната на веществата и генетиката не можем да влияем, освен ако не сме със заболяване, което може да се контролира медикаментозно.

С напредване на възрастта, женската кожа губи еластичността си, с това и тонуса. Постепенно изтънява, а слънцето започва да оставя незаличима следа под формата на пигменти. Бляскавият вид остава в миналото, повяхването поставя сивкав оттенък, на фона на който фините бръчици постепенно се превръщат в бразди. Но трябва ли да проявяваме разбиране към биологията си и да очакваме и другите да бъдат снизходителни, когато тези ефекти, макар и необратими, могат да се тушират за 5 минути дневно.

Хормоните не са конституция, когато ни е грижа!

Това го прочетох на касата на едно увеселително влакче в лунапарка в Рим. Нищо не разбах от това послание, докато не видях нещо изключително: лицата на хората преди и след приключението. Никога преди това не бях ставала свидетел на такава мигновена трансформация. Така и не разбрах какво има вътре, защото нямах навършените 18, за да вляза, но каквото и да е било, то сваляше по 10-15 години от възрастта на всеки, който сядаше на малкото влакче и изчезваше в тунела. Нещо вътре връщаше младостта, лудостта, хранеше фантазията, душата, съживяваше детето, което се смееше и гледаше през лицата на тези първично сериозни възрастни.

Грижата, за която по-късно си дадох сметка, трябва да е отвътре навън. Когато посегнеш към един крем за лице, ти го правиш, защото очакваш ефект, защото знаеш, че това е добре за кожата ти, защото искаш да изглеждаш така, както се и чувстваш. А човек се чувства винаги млад, без значение какъв товар на колко крехки кости носи. След това се върнах към онова изречение за хормоните. Е, само с грижа няма да върнем прогресивно намаляващите нива на естроген, няма да възстановим еластина, няма да неутрализираме вредните ефекти на стресовите хормони, но това, което със сигурност ще направим, е че ще изглеждаме по-млади. Не е ли това целта на всеки от нас?

Да се подмладим за 5 минути дневно

С правилните продукти точно 5 минути са ни необходими, за да превърнем кожата на лицето си в най-добрата версия на себе си.

Измиването с хидратиращ сапун отнема 40 секунди. Нанасянето на тоник, още 20. Остават 4 минути да нанесем подмладяващ бустър и крем, според нуждите ни. При това два пъти дневно.

Това е лесната част. Трудната е свързана с продуктите. И не защото няма подходящи на пазара, а защото съотношението цена-качество почти никога не работи в полза на клиента. Какво имам предвид?

- Евтините суровини с ниска себестойност на крайния продукт пестят от качествени допълнителни съставки, които се отразяват върху трайността, консистенцията и безопасността на помадата. За да генерират печалба, запазвайки ниска цена, тези продукти не преминават през тестване, а разчитат на описаните ползи на активните съставки.

- Най-високият клас козметика за лице обикновено не е само от органичен произход. Ценообразуването им е дело на сложна математика, която взема предвид патентовани формули, клинични изпитвания и дългогодишен лабораторен труд в изпитването на синтетични съединения и различни носители на активните вещества, чиято цел е да осъществят бърз видим ефект. Проблемът на тези кремове е, че агресивният подход към клетката не се запазва във времето и след първоначалната "пълна промяна", това, което остава в полезрението на клиента, е високата цена, която трябва периодично да плаща, за да поддържа нещо, което не търпи развитие.

Ако сте жена със зряла кожа, вероятно сте изпробвали вече доста продукти с различна успеваемост. Повечето от тях внушават, че хормоните, които афектират кожата, могат да се регулират през кожата. Истината е, че кремовете не са вътрешна терапия и нямат отношение към надбъбречните жлези, яйчниковата функция и централната нервна система, в която се намира командния център към тези хормонални промени.

Има обаче механизми, които могат да забавят агресивните възрастови ефекти върху кожата и да създадат най-добрите условия този повърхностен слой да се прояви в оптималната му форма, тоест, да бъде най-добрата версия на себе си.

Когато се подхожда обективно и почтено с клиента и не му се обещават чудеса, много скоро става ясно, че резултатът е по-добър от очакваното. Особено, когато цената му е също толкова щадяща семейния бюджет, колкото и кожата на лицето ви.

Козметичната испанска серия на гиганта Laboratorios BABÉ за зряла кожа се отнася зряло и с респект към деликатната тема за кожата на жени във възрастта на хормоналните промени и след това. Активните съставки на цялата серия Healthy Aging са с доказани ефекти от множество клинични изпитвания и присъстват в състава на продуктите в най-чистия си вид. Ефектът от тях не настъпва мигновено, но всеки ден ще имате възможност да откривате по някоя приятна изненада.

Чрез мултиподмладяващия бустер, който можете да нанасяте сутрин и вечер както самостоятелно, така и като подложен на дневен или нощен крем от същата серия, ще очаквате бръчките ви постепенно да се изгладят и скоро да не се появят нови, а тенът на лицето ви постепенно ще се лиши от неравномерната си пигментация. Високата концентрация на енергизиращи съставки ще озари лицето ви, а това първи ще забележат хората около вас.

Снимка: Medical Point

Чрез крема за дълбоко подхранване ще укрепите клетките на кожата си и ще започнете да я усещате все по-мека и гладка. Специфично разработена формула срещу бръчки и еластичност ще подобри и естествената кожна защита, поради пребиотичния си състав, а хидратацията ще се запази дълго, след като кремът попие.

Снимка: Medical Point

Вероятно знаете, че най-активната грижа за кожата на лицето се извършва нощем, защото текстурата на тези кремове е по-плътна и концентрацията на активни съставки е по-висока. Това няма особена връзка със циркадния ритъм, нито с хормоните, които се освобождават през нощта, а по-скоро докато спим не излагаме кожата си на в редно влияние.

По тази причина най-тежката работа върху зрялата кожа се пада на възстановяващия нощен крем. В него присъстват ретинол и бакучиол - доказан органичен продукт от растението psoralea corylifolia, което има фантастичен ефект върху стимулацията на кожен колаген и еластин. Благодарение на тях ще виждате и усещате как лицето ви добива тонуса, мекотата и кожната еластичност отпреди десетилетия. Не само ще се забави процеса на стареене, но и ще бъде оказано влияние върху клетъчната увреда.

Снимка: Medical Point

Зоната около очите и устните е особено чувствителна за жените в напреднала възраст. Повечето козметични серии налагат използването на отделен продукт за двете зони. Мултикоректорът от серията Healthy Aging на Laboratorios BABÉ е комбинантен продукт, който работи хем върху тъмните кръгове и подпухнали очи, така и върху бръчките около двете зони - очи и устни. И най-неочакваният ефект, или поне за мен, е че този крем има терапевтичен ефект в дългосрочен план върху подпухналите очи и торбички. Дълго след спиране на прилагането на крема, тези козметични дефекти продължават да отсъстват.

Понеже допреди малко едва ли не ви убеждавах, че няма как да има баланс между високо качество, реален ефект и нормална цена, ами... излъгала съм ви. Но със сигурност няма да се излъже

Снимка: Medical Point

те, ако тествате продуктите ви. Нито хората ще ви излъжат, когато започнат да ви питат какво ви се е случило, че изглеждате така подмладена.

*всички продукти от серията Healthy Aging на Laboratorios BABÉ са дерматологично тествани и са подходящи за чувствителна кожа.

Снимка: Medical Point


Материалът е подготвен за Laboratorios BABÉ.

.