Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати.

По думите на учените, над 1000 марки хранителни добавки съдържат нежелателни вещества. През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха над 700 предупреждения за продажба на биологично активни препарати, които съдържат неодобрени съставки. Освен това американското Управление за контрол на храните и лекарствата заключи, че в 98 процента от случаите върху опаковките на препаратите няма предупреждения за наличието на подобни съставки, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

От 2007 г. до 2016 г. 46% от потенциално опасните добавки са били свързани с вещества, усилващи сексуалните функции и съдържащи силденафил, други 41% с вещества, допринасящи за загуба на телесно тегло и съдържащи опасния за сърдечносъдовата система и потискащ апетита сибутрамин, а 12 процента със стероидни препатати, които допринасят за увеличаване на мускулната маса.

Над половината от възрастните американци приемат диетични добавки. При това, според американското Управление за контрол на храните и лекарствата, тези вещества, включващи витамини, минерали, аминокиселини, не са ефикасни за лечение и профилактика на каквито и да било болести.