Диетичните напитки пречат на усилията за отслабване, сочат данните от проучване на изследователи от университета на Южна Калифорния. Според учените питиетата, съдържащи изкуствения подсладител сукралоза, увеличават апетита на жените и на хората, които страдат от затлъстяване.

В проучването са участвали 74 души, които е трябвало да изпият по 300 милилитра течности - напитки, подсладени с обикновена трапезна захар, сукралоза или вода. Доброволците правят това в три различни етапа.

В рамките на два часа учените проследяват реакциите на областите в мозъка, които отговарят за апетита, докато на участниците са показани снимки на храни като бургер и поничка.

Оказва се, че след консумация на напитки със сукралоза жените и хората с наднормено тегло, имат повишена активност в тези области на мозъка в сравнение с доброволците, които са пили течности с обикновена захар.

Снимка: iStock by Getty Images

Нивата на хормоните, които казват на тялото "Чувствам се сит", намаляват след употреба на напитки, съдържащи сукралоза. Заради това американските учени предполагат, че течностите с изкуствен подсладител не са ефективни за потискане на апетита.

Освен това жените, но не и мъжете, които са консумирали питиета със сукралоза се хранят по-обилно на закуска, показва резултатите от проучването, предава БТА.

"С изследването на различни групи успяхме да покажем, че жените и хората със затлъстяване вероятно са по-чувствителни към изкуствени подсладители," казва доктор Катлийн Пейдж, която е сред авторите на проучването.

Констатациите са публикувани в "Списание на Американската медицинска асоциация".