Една от последните иновации в естетиката са филърите от хиалуронова киселина с колаген стимулиращо и регенеративно действие. Доц. д-р Весела Райкова от столичната дерматологична клиника Amber Beauty Club е дерматолог с над 10-годишна клинична практика и микробиолог с 20 години опит. В грижата за кожата на своите пациенти винаги се стреми да прилага естетични терапии с дългосрочни резултати.

"Пациентите обикновено се обръщат към нас дерматолозите с желание за корекция с моментален ефект. А ролята на специалиста е да избере най-подходящата терапия, която не само да подобри външния вид на кожата, но и да даде тласък на естествените процеси в тялото, така че то само да се справи с даден проблем - липса на обем или еластичност, отпуснатост на кожата.", разказва доц. Райкова

Предимства на хибридните филъри

Сред най-новите открития в естетичната медицина са хибридните инжекционни терапии, които комбиниран свойствата на хиалуроновите и биостимулиращите филъри. Те осигуряват незабавен лифтинг ефект заради хиалуроновата киселина и трайна колагенова стимулация. Клинично доказано е, че провокират дълготраен синтез на колагенови и еластинови влакна в зоната на инжектиране. Запълват липсващи обеми, изглаждат фини линии и бръчки и хидратират.

Според дерматолога доц. Весела Райкова, за да бъде разбрано действието на тези терапии, е необходимо да се познава общата структура на съединителната тъкан. Съединителната тъкан в човешкото тяло съдържа клетки (от групата на фибробластите), голямо количество междуклетъчно вещество (протеогликани и глюкозаминогликани, основно хиалуронова киселина) и фибриларни протеини (колаген, еластин, ретикулин, ламинин, фибронектин) със структурни и прикрепящи свойства, които заедно изпълняват свързваща, формообразуваща, опорна, подхранваща и защитна функция.

Снимка: Amber Beauty Club

Дермални филъри на хиалуронова основа запълват, лифтират и хидратират

Хиалуроновите дермални филъри съдържат гел с омрежена хиалуронова киселина. Инжектират се в различните слоеве на кожата, подкожието, мастните депа или върху костта, като предизвиква определени реакции. Основният им ефект е запълване на пространства със загуба на обем, както и да стимулират обновяването на клетките на кожата. От химична гледна точка хиалуроновата киселина представлява дълъг, линеен, водонеразтворим мукополизахарид, който се синтезира от всички живи организми (с изключение на водораслите) и изгражда междуклетъчните пространства на всички бозайници. С възрастта обаче нивата й на образуване намаляват, като след 30 години процесът е много активен. И тук идва мястото и времето за приложението на хиалуроновите филъри. Хиалуроновата киселина може да се използва за запълване и изглаждане на линии, дълбоки гънки и подобряване на белези с различен произход. Прилага се и за възстановяване и подобряване на младежките извивки на лицето, както и за поддържането на свежия и сияен вид на кожата. Всички тези ефекти се дължат на свойството на хиалуроновата киселина да хидратира като привлича към себе си водни молекули и ги задържа в матрицата-скеле на кожата. Хиалуронът задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло. Резултатите след процедурата са моментално забележими и се доразгръщат в рамките на седмица, като обикновено траят между 6-9-12 месеца.

Снимка: Amber Beauty Club

Колагеновите стимулатори активират естествения процес на синтез на собствен колаген и еластин

Загубата на колаген е основен фактор за стареенето на тъканите, особено на кожата. Той е най-разпространеният протеин в човешкото тялото и се използва за образуване на конструкция-матрица за поддържане на тъканите и клетките в тях. Когато с възрастта съдържанието на колаген в кожата намалява, започват да се проявяват типичните признаци на стареенето - увиснала и отпусната кожа, бръчки, липса на еластичност, сияйност и здравина. Колагеновите биостимулатори са инжекционни продукти, които имат за цел да активират обновяването на колагена в кожата по естествен начин. Сами по себе си са гел носител с частици, дразнещи клетки на кожата - фибробластите, които, подтикнати да работят, започват да произвеждат собствен колаген и еластин. Тъканта се обновява постепенно в рамките на няколко месеца отвътре навън. Резултатът се появява с времето, но е дълготраен и продължава да се развива във времето в рамките на до 1-2 години.

"Предимството за нас дерматолозите е, че можем да прилагаме в ежедневната си работа постиженията в естетичната медицина от мига, в който са открити. А ползите за пациентите от новия инжекционен хибриден продукт са твърде много, че да ги изпускаме. В една инжекция са съчетани две активни съставки. От хиалуроновата киселина се очаква постигане на моментален повдигащ и хидратиращ ефект, докато биостимулаторът подпомага дълготрайното собствено производство на колагенови влакна, за да осигури плътност, здравина и еластичност на кожата."

Доц. Райкова обясни, че тенденцията при естетичните корекции е след като се прецени цялото лице с всичките му специфики и да се предприеме и приложи въздействие, което максимално хармонизира структурата на тъканите, да подпомогне тяхната функционалност и да осигури свеж и здрав вид. Да се придаде спокойно и позитивно излъчване, което да добави и по-добро самочувствие.


 Материалът е подготвен със съдействието на Amber Beauty Club.