Британският футуролог Иън Пиърсън предсказа кога хората ще станат безсмъртни - когато се появи цифровото съзнание и то бъде пренесено от човека в тялото на машина.

Технологията на машинното обучение вече навлиза в нов етап на развитие. Именно невронните мрежи ще помогнат на учените да направят точно копие и да "пренесат" човешкия разум след смъртта на индивида в тялото на роботизирано устройство.

Така вижда развитието на човечеството Иън Пиърсън. Той стана известен с това, че се застъпва за ранното встъпване в полови контакти между хората и роботите.

Но според британския футуролог пророкуваното от него "безсмъртие" крие и някои подводни камъни. Заради бързото развитие на технологиите, свързани с изкуствения интелект, след преноса на разума на човека в тялото на робота ще бъде трудно съвместното съществуване на двете "системи за управление" в едно и също цифрово пространство. По този начин човешкият разум може да стане заложник на изкуствения интелект.

Пиърсън е на мнение, че технологията по пренасянето на разум в робот, която ще помогне на хората да получат "втори живот", може да бъде разработена до 32 години.

Други учени не са сигурни дали съзнанието в робота няма да е на практика друго или дори симулация, използваща мисловните модели и спомените на оригиналния човек.