Тайрън Бренанд (известен като @bethefittest в Instagram) е личен треньор на редица знаменитости и автор на "Вашето 12-седмично ръководство за умно трениране, умно хранене и учене да слушате тялото си". Той е причина за някои от невероятните фитнес трансформации на звездите и разкрива пред изданието "Woman's Health" грешките, които не трябва да правим, когато тренираме.

1. Твърде дълги HIIT- тренировки

Високоинтензивните тренировки (high-intensity interval training) трябва да се правят на кратки интервали. Те включват периоди на тренировка и почивка. През първите, упражненията се правят бързо и когато таймерът спре, трябва да възвърнете нормалния си пулс. Тези тренировки са много подходящи за загуба на телесни мазнини и увеличаване издръжливостта на мускулите. Упражненията са сложни и стресират тялото. Когато станат твърде дълги или се правят твърде често, HIIT тренировките могат да доведат до негативен ефект, като повишени нива на кортизол (хормона на стреса). Когато правите HIIT правилно, не е нужно да тренирате цял час. С толкова висока интензивност са достатъчни от 30 до 45 минути, казва Бренанд.

2. Правите едно и също

Какво при всяко едно нещо в живота, разнообразието е ключът към успеха. Повтарянето на един стил тренировка е неефективно. Тялото ви свиква с упражненията и тяхната сложност и започва да изразходва по-малко енергия. Ако искате да свалите килограми, трябва постоянно да предизвиквате тялото си и да опитвате нещо различно. Бренанд предлага комбинация от HIIT, кардио и силови тренировки. Разнообразието е много важно при трениране. Планирайте правилно тренировките си, за да постигнете желаните резултати, вместо да правите HIIT тренировки отново и отново, съветва той.

3. Пропускайте дните за възстановяване

Възстановяването е необходимо за тялото ви, тъй като то си почива от свършената до момента работа и се подготвя за нова. Когато тренирате, излагате тялото си на стрес. А когато го подлагате на твърде силен стрес, било то от тренировки или начин на живот, трябва да има период на възстановяване. Това е толкова важно, колкото и самата тренировка. Различните стилове тренировки, имат различен период на възстановяване.

4. Не разбирате кога трябва да си вземете почивка

Има някои знаци, които ще ви подскажат, че е време да си починете. Ако се будите трудно и сте раздразнителни през деня, определено трябва да си починете. Когато не сте концентрирани и нямате мотивация, също е знак, че имате нужда от възстановяване. Ако заспивате трудно и се чувствате по-стресирани от обикновено, вземете си почивка, категоричен е експертът.

5. Не слушате тялото си

Опитайте да разберете как се чувства тялото ви. Опитайте се да разберете и как тялото ви реагира на всеки тип тренировка. Това ще ви позволи да разберете кога можете дадете повече от себе си или кога трябва да спрете, казва Бренанд. Един от начините да направите това, е да следите колко тежести вдигате или колко повторения правите от определено упражнение по време на тренировка. Проследяването на прогреса ще ви помогне да продължите да напредвате и да се подобрявате.

Какво още не бива да правите когато тренирате, вижте ТУК