Често хранителни експерти ни съветват, кои са храните, които могат да засилят имунната система. Рядко обаче става дума за онези, които могат да отслабят уменията на тялото да се справи с инфекциите. Изследване на учени от Университета Тъфс в Бостън и Националния университет в Южна Корея, цитирано неотдавна от онлайн изданието "Ecowatch", съобщава, че свръхпреработените храни и тези, които съдържат "празни" калории - без хранителни вещества, могат да се отразят зле на имунитета ни и да съсипят здравето ни.

Имунната система съществува, за да ни предпази от бактерии, вируси и паразити, затова целта на здравословния хранителен режим е да ѝ даде шанс да се справи с болестите и патогените, припомня Дарлена Куна, преподавател в Университета във Флорида. Храните, които нямат тези свойства, на практика не подпомагат имунната система. Кои са те:

1. Сладки храни

Соня Шатева

Когато говорим за сладки храни, пъровото, което ни идва на ум, са тестените печива, тортите, сладкишите и шоколадите. Но всъщност дори сушените плодове, както и тези от консерва, или соковете, също съдържат толкова много добавена захар, че могат да поставят на изпитание имунитета. Микробиомът в нашия храносмилателен тракт държи под контрол опасните бактерии. Но глюкозата и фруктозата в сладките храни подхранват нездравословните микроби и така става по-трудно да се борим с инфекциите.

Сладките храни, маята и микробите, които обичат "сладичко", жадуват за все повече добавена захар в тялото и в известна степен ни правят зависими. Добавянето на твърде много захар във всекидневната ни диета обаче покачва кръвната захар, която от своя страна увеличава възпалителните протеини. Това особено силно се наблюдава сред диабетиците. Високите захарни нива удрят имунните клетки. Учени смятат, че тези, които приемат много сладки храни, са по-възприемчиви към автоимунни заболявания, какъвто е например ревматоидният артрит.

2. Солени храни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Солта прави храната толкова вкусна, че ни е трудно да се откажем от нея. Тя помага натуралните вкусове на съставките в храната да се откроят, но всъщност е лоша за нас, защото може да спре имунните функции да работят нормално. Влиянието, което солта оказва на стомашно-чревните бактерии, увеличава риска от автоимунни заболявания.

Едно предварително проучване на учени от University College в Лондон през 2019 г. показва увеличаване на автоимунните болести в развитите страни. Това особено се забелязва при болести като колит, лупус и болестта на Крон. Според друго изследване от 2016 г. мъжете, които приемат по-солени храни, имат по-високо ниво на моноцити и възпалителни маркери, което е ясен показател за свръхимунен отговор.

3. Обработени меса

Bulphoto

Обичате хотдог и деликатесните меса? Може би е време да ги намалите. Преди този съвет се даваше предимно на бременните, но напоследък диетолозите го отправят към всички. Тези деликатеси се свързват потенциално с някои видове болести, включително рак на стомаха. Причината е, че повечето съдържат много наситени мазнини и според хранителните експерти допринасят за лошото функциониране на имунната система и възпаленията сред някои хора. Те съдържат и крайни вещества, които стават вредни, когато мазнините и протеините се смесят със захарите в кръвта. Това предизвиква оксидантен стрес и възпаления. Пърженият бекон, хотдога, печените меса имат високо ниво на подобни съставки.

4. Бързо приготвени храни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всеки знае, че бързо приготвените храни не са най-добрият избор, но понякога, заради удобството и привлекателния вкус, не можем да им устоим. Всъщност те не само допринасят за наднорменото тегло, но могат да навредят и на имунната ни система. Те се отразяват зле на чревния биом и могат да увеличат възпаленията. Като добавка на прекалено многото сол, която съдържат, в тях понякога има химически вещества, които могат да се отразят зле на хормоналната система, да намалят или изцяло предотвратят имунния отговор.

5. Храни с консерванти и добавки

Снимка: Shutterstock

Колкото по-обработена е една храна, толкова повече добавки и консерванти съдържа. Тези вещества се използват, за да подобрят съдържанието, вкуса и трайността ѝ. Добавките и консервантите могат да причинят дисбаланс на имунитета чрез промяна в стомашните бактерии и увеличаване на възпаленията. Проучване на група учени от САЩ и Израел през 2015 г., свързват консервантите и добавките с лошо функциониране на имунитета при гризачите. Затова диетолозите съветват да се избягва беконът, супите и зеленчуците от консерви, замразените храни, снаксовете и храните, които имат дълга трайност.

Останалите 5 храни, вижте ТУК