Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Covid-19
Заключението е на изследователи от американския Северозападен университет
Консумацията на кафе и повече зеленчуци може да осигури защита срещу новия коронавирус, сочи проучване на американски учени, цитирано от изданието "MedicalExpress".
Заключението е на изследователи от американския Северозападен университет. Те са направили връзка между хранителните навици и заболеваемостта от Covid-19.
В проучването са участвали 38 хиляди души, които са описали подробно диетата си. Те са изследвани за новия коронавирус, като само 17% са били с положителни тестове.
Една или няколко чаши кафе на ден намаляват с около 10% риска от заразяване с болестта в сравнение с изключването на напитката от хранителния режим. Дневната консумация на зеленчуци, сготвени или сурови, също понижава вероятността от развитието на инфекцията.
Кафето е основен източник на кофеин, но има и десетки други съединения, които потенциално могат да допринесат за защитата на организма, обяснява д-р Мерилин Корнелис от Медицинския факултет на Северозападния университет, която е сред авторите на изследването, предава БТА.
"Храненето на човек влияе върху имунитета... Имунната система има ключова роля за чувствителността и реакцията на човек към инфекциозни заболявания, включително и към Covid-19", допълва тя.
Заключенията на учените са публикувани в научното списание "Nutrients".