Статистиката сочи, че всяка втора жена ще се сблъска в живота си с неприятното възпаление на пикочния мехур (цистит), а когато това се случи през лятото - това може да развали не само лятното настроение.

Как да се наслаждаваш на морския бриз и топлите вълни, когато трябва да тичаш до тоалетната през 30 минути, а парещата болка унищожава доброто настроение от дълго чаканата ваканция?

И всичко това е най-често заради упоритата бактерия Ешерихия коли, която обичайно е "наемател" на чревния ни тракт и с която, когато стои в "дома си", нямаме проблеми. Когато обаче бактерията "реши" да пътешества и премине през уретрата до пикочния ни мехур - тогава отношенията "хазяин-наемател" се превръщат във война на световете.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За да предотвратите поривите на Ешерихия коли да пътешества из тялото ви е добре да се пазите от простуда, да спазвате висока лична хигиена, да пиете много вода (така се намалява концентрацията на урината, която подпомага инфекцията в пикочния мехур) и да се пазите от хронични гинекологични проблеми, тъй като пикочните и половите органи при жената са тясно свързани и често "боледуват заедно".

За съжаление, жените страдат от цистит 3 пъти по-често в сравнение с мъжете. Това е свързано с анатомични особености - при жените уретрата е по-къса и през нея бактериите много по-бързо и лесно могат да достигнат до пикочния мехур и да инфектират лигавицата му.

Ако пропуснете първите симптоми като парене и често уриниране и не вземете мерки навреме, циститът може да се усложни, а бактериите може да проникнат още по-високо - в бъбреците. А това означава не само дискомфорт, но и сериозен здравословен проблем.

Разбира се, основното лечение на бактериалните инфекции, какъвто е циститът, е с антибиотици. Терапията задължително се назначава от лекар след направен лабораторен анализ на урината.

Често обаче приемът на антибактериални средства е съпътстван от дисбаланс на чревната флора поради масовото изтребване на бактерии - не само болестотворните, а и така наречените "добри бактерии", отговорни за усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт.

Може да възникне и още един проблем - честото лечение с антибиотици е вероятно да доведе до резистентност на бактериите и те просто да спрат "да обръщат внимание" на медикамента. Тогава вече ситуацията може да стане наистина като във филм на ужасите.

Освен ако не се доверите на природата и на едни много вкусни нейни "деца" - боровинките. И по-точно американските червени боровинки, в които има високо съдържание на определен тип проантоцианидини тип А (РАС А), които се срещат само в американския плод.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е разновидност Флавоноиди, които възпрепятстват прикрепването на бактериите по стените на пикочните пътища и така улесняват изхвърлянето им с потока на урината, a инфекцията е овладяна още при първите симптоми и оплаквания.

Да, сигурно сте забелязали, че това не е плод, който се намира лесно на българския пазар, а ако го намерите излиза доста скъпо да приемате по 1 кг дневно, за да си набавите необходимата доза срещу нашественика в пикочния ви мехур.

Две таблетки дневно от Urinal Akut® гарантират мин. 72 mg РАС А, които пък отговарят на над 800 g плод от американска червена боровинка! Затова само две таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден.

Лятото дойде късно, но пък може да бъде дълго и безгрижно ...