Един от основните проблеми при консумирането на плодове и зеленчуци е почистването на повърхността им от мръсотия, химикали, прах и други вещества.

Само измиване с вода преди употреба често не е достатъчно. Това особено важи за плодове, които трудно се мият отделно като грозде, ягоди, боровинки и др., пишат от е-здравей.

Ако остържете с нож повърхността на ябълка ще видите каква отвратителна субстанция се отделя

Ето ви едно ефективно и просто решение на този проблем.

Вземете голяма купа и я напълнете с вода. Във водата добавете оцет (за предпочитане ябълков) в съотношение най-малко 1:10 (5 литра вода половин литър оцет). Разбъркайте добре и поставете плодовете и зеленчуците да престоят 10-15 минути. Водата трябва да бъде със стайна температура.

След 10-15 минути извадете плодовете или зеленчуците и ги изплакнете с чиста вода. Ще видите колко е мръсен след процедурата разтворът от вода и оцет.

Всички химикали, пестициди, мръсотия и бактерии, които са били по повърхността на плодовете и зеленчуците, ще останат в оцетената вода. На някои видове плодове, като ягоди и други нетрайни плодове, този метод ще удължи трайността им за няколко дни.

Същата течност може да се използва няколко пъти в един ден, след което трябва да се изхвърли. Ако знаете със сигурност, че плодовете се пръскани - увеличете количеството на оцет в разтвора.