Да, има не само пролетна, но и есенна умора. Тя е също толкова неприятна и поставя на различни изпитания психиката. Но за разлика от пролетната, която е следствие от тежката зима, отслабналата имунна система, заседналия начин на живот, по-тежката храна и т.н., при есенната основен виновник е времето.

От края на септември човек влиза в период, когато денят става все по-кратък, а слънчевите лъчи все по-малко и неинтензивни. Ограничената светлина е първото, което въздейства на психиката. Като добавим към това лошото време, сивото небе, продължителният дъжд и заспиващата природата, която сякаш умира пред очите ни, то обяснението за депресивното състояние идва съвсем на място.

Италиански специалисти изготвиха план, чрез който лесно може да се преборим с есенната умора. Той е приятен, постижим дори в работно време.

Ето какво да направите, за да се чувствате по-добре през есента.

  • Намирайте време и причини да се разхождате на открито през деня. Така ще "поглъщате" достатъчно светлина. Вместо обяд в заведение подгответе нещо здравословно или просто вкусно у дома, сложете го в кутия и го изяжте, седнали на пейка в най-близката до офиса ви градина. Дори в студеното и облачно време намирайте поводи да походите.
  • Забравете за щорите на прозорците. Сега нямате нужда от тях. Напротив - необходима ви е дори най-малката светлина, така че я поканете да влезе в дома или работното си място.
  • Движете се. Вероятно този съвет ви е до болка познат. Но дали го изпълнявате? Движението е необходимо не само за физическото ви състояние, а и за психиката ви. То помага за облекчаване на стреса и тревожността.
  • Яжте повече риба. Тя съдържа полезните омега-3 мастни киселини. Най-богати са сьомгата, херингата, скумрията, сардини, тон. Препоръчителната доза е 2 порции седмично.
  • Запознайте се с йогата. Тя е особено полезна при такива състояния, тъй като помага на организма и тялото да живеят в хармония. Не е нужно да я практикувате в организиран курс, спокойно може да изпълнявате най-лесните асани (пози в йогата) и у дома.
  • Поглезете се с масаж. Особено ако е ароматерапевтичен. Той ще отпусне мускулите ви, а приятният мирис ще разсее мислите и безпокойството.

Симптоми на есенната умора

Най-честите симптоми са депресия, чувство на безнадеждност, безпокойство, липса на енергия, тежест в ръцете и краката, трудно събуждане, нежелание за общуване с други хора, загуба на интерес към всичко, промени в апетита, повишено желание за въглехидратни храни, наддаване на тегло, затруднена концентрация.

Човек става неспокоен, раздразнителен, превъзбуден или апатичен, сънят му се нарушава. Най-тежкото състояние е изпадане в депресия или биполярно разстройство. Учените са забелязали, че по-податливи към тези промени са жените, макар и доста мъже да имат подобни оплаквания. Северните страни са също по-застрашени, за разлика от средиземноморските, където грее повече слънце.

Здравословно есенно меню

Първа закуска

Изберете или комбинирайте между: кисело мляко, сезонен плод, тъмен или многозърнест хляб, яйце, чаена лъжичка ленено масло.

Втора закуска

Кисело мляко или сезонен плод (не изключвайте бананите).

Обяд

Изберете или комбинирайте между зеленчукова супа, риба, месо, сезонна салата (задължително включвайте няколко пъти седмично броколи, моркови и зелеви), картофи (заради селена и наситените мастни киселини), яйца, варива (особено боб).

Следобедна закуска

Кисело мляко, сезонен плод или сурови ядки (особено орехи). Между другото бадемите не съдържат омега-3 мастни киселини.

Вечеря

Изберете или комбинирайте между сезонна салата (залята с чаена лъжичка орехово масло), супа, картофи, месо, риба.

Източник: Elle