Пандемията промени живота на всички нас, а с началото на новата учебна година и застудяването, към притесненията на родителите за разпространението на коронавируса се прибави и тревогата за грипните вируси, които обичайно се появяват всяка година през есенно-зимния сезон.

Според лекари от Националната педиатрична болница във Вашингтон, децата могат в продължение на седмици да са носители на коронавирус без никакви симптоми. Сезонният грип пък атакува най-вече деца във възрастовата група 5-14 г.; следват групите на децата до 5-годишна възраст и юношите.

Както коронавирусът, така и грипът се предават по въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха или при допир със заразени повърхности. Освен ограничаване на близките контакти, разнообразната и здравословна храна, приема на витамини, минерали и антиоксиданти, на първо и най-важно място си остава личната хигиена.

Честото миене на ръцете с вода и сапун и почистването на повърхностите, до които се докосваме, е най-добрата превенция срещу вирусите.

Тъй като децата ни прекарват часове наред в класните стаи, освен грижата за ръцете от съществено значение за предпазването от заразяване е дезинфекцията на повърхностите, до които те най-често се докосват - несесери, чинове, бюра, таблети, мишки, клавиатури, чанти и учебни пособия. Това може да стане лесно и бързо със специално разработения мулти дезинфектант спрей ЧИСТО за бърза дезинфекция на повърхности в контакт с деца.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По-големите ученици могат да го използват сами, като напръскат повърхността и оставят препарата да подейства 2 минути до изсъхването му. Важно е да се отбележи, че спреят не трябва да се дава на малките деца, тъй като има риск да си пръснат в лицето и очите, а е най-добре техните играчки и повърхностите, до които се докосват да бъдат дезинфекцирани от родителите.

За да бъде защитена нежната детска кожа у дома е добре да се ползва антибактериален сапун ЧИСТО, който е разработен специално за деца. Той поддържа детските ръчички чисти и защитени без да ги изсушава и е с подбран хипоалергенен аромат.

Антибактериалният течен сапун излиза под формата на готова пяна ЧИСТО за по-лесна употреба от децата. Така миенето на ръцете се превръща от задължение в забавление. Той дезинфекцира ръцете и убива 99,9% от бактериите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Миенето се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Обръща се специално внимание на палците, между пръстите, гръбната страна на дланите, върховете на пръстите, дълбоките гънки, като обтриването продължава минимум 60 секунди. Следва изплакване с вода и подсушаване с хартиена кърпа за еднократна употреба или индивидуална текстилна кърпа.

Има случаи обаче, когато децата нямат възможност да измият ръцете си с течаща вода. Тогава на помощ идват антибактериалните мокри кърпи ЧИСТО, които са изработени от плътна мека материя и са подходящи за деликатно почистване. Те бързо и лесно дезинфекцират ръцете и убиват 99,9 % от бактериите, гъбичките и вирусите с обвивка, каквито са грипният вирус и коронавирусът.

Друга опция за почистване, ако сме на място без достъп до вода и сапун и ако ръцете са видимо чисти и сухи, са геловете за ръце. Дезинфекциращият гел за ръце ЧИСТО 2 в 1 дезинфекцира и защитава кожата на ръцете, без да ги изсушава. Той образува нежен филм, който предпазва от разпространение на зарази, предавани от мръсни ръце.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Важно условие е количеството на дезинфектанта да бъде достатъчно, за да покрие изцяло кожата и да я поддържа влажна през цялото време на въздействие, посочено на етикета. Гелът се втрива в дланите при спазване на правилната техника, посочена при миенето на ръцете. След изтичане на необходимото време за контакт, ръцете се оставят да изсъхнат.

Накрая, но не и на последно място, в стресови ситуации децата наблюдават как възрастните реагират, затова е важно да останете спокойни.

И да миете ръцете си!

*Материалът съдържа продуктово позициониране