Изтощените коси се нуждаят от специални грижи. През зимния сезон те допълнително се увреждат заради студа и стават по-сухи, по-наелектризирани и по-уязвими на външните влияния - студ и влага. Разработени са много хубави формули за този тип изтощени коси. На пазара има редица кремове, балсами, ампули, с които можете да се погрижите за вашата коса, разказва стилистът-фризьор Пламен Джулио пред Oshte.bg. Той се занимава с фризьорство от 18 години и с него поговорихме за правилните грижи, които трябва да се полагат за косата през зимния сезон и когато тя е изтощена.

Шапките през зимата са добър вариант да предпазите косата си от студа, но трябва да внимавате с тях. Някои материи заплитат долната част на косите и това може да доведе до накъсване на косъма. Естествените материи са най-добрите за косата - кашмир, вълна, сатен.

Продукти

Много е важно да използвате правилните продукти за вашия тип коса. Например, върху руса коса не е добре да слагате шампоан за пърхот, тъй като той ще изсуши допълнително косата.

Има бои със загряващи елементи, които не позволяват студът да прониква в косата и да я уврежда. Те капсулират косъма. Продуктите за захранване на косата през зимата са задължителни. Маска може да се използва поне веднъж седмично. Балсамът при дълги коси е задъжителен на всяко измиване. Ако искате да захраните косата си повече, може да сложите маска, с която да постоите малко, след това изплакнете косата и отново сложете балсам, съветва колористът. Балсамът заглажда кутикула и затваря всички продукти.

При боядисаните коси е задължително използването на киселинни продукти. Те предпазват косъма и го захранват още повече, запазвайки цвета по-дълго.

Снимка: iStock by Getty Images

Измиване

Измиването на косата е препоръчително да бъде два-три пъти седмично, като при всеки човек е различно. Искам да подчертая, че миенето на косата не е вредно. Това е мит, който трябва да бъде забравен, категоричен е той.

Натрупването на себум е по-вредно за косата. Ако косата ви се омазнява повече, няма да я изтощите ако я измиете на втория ден и това няма да я направи по-суха. Прекомерното натрупване на себум задушава косъма и той не може да диша. На косъма му трябва въздух, за да бъде бляскав и еластичен, но когато има филм, това не се случва, пояснява Пламен Джулио.

Останалите съвети, свързани с термичната обработка на косата, вижте ТУК >>