Акнето е най-често срещаното нарушение на кожата. Над 75% от младежите са засегнати от този проблем в по-голяма или по-малка степен, но расте и делът на хората в по-зряла възраст, които се оплакват от същото.

Причините могат да са разнообразни - генетична предразположеност, приеманата храна или медикаменти, стресът, хормоналният баланс. Хормоните са един от основните катализатори на появата на акне както в юношеска, така и в по-късна възраст, тъй като именно те отговарят за развитието на мастните жлези. Ето защо жените често страдат от акне и на по-късен етап, особено с динамиката на хормоните в периодите на бременност, менструален цикъл, менопауза.

снимка: Eucerin

Няколко важни съвета как да се справим с акнето

Учените не са открили модел на промяна на основните характеристики на кожата, но с правилните действия можем да помогнем тя си да се излекува. А напредналата дерматология и дермална козметика предлагат отлични решения в подкрепа.

Почистване и добра хигиена

Правилното ежедневно почистване на кожата с подходящата козметика е първата и основна грижа. Редовното почистване сутрин и вечер спомага за балансиране на себума и предпазва от запушване и възпаление разширените пори, с които се характеризира мазната кожа. Тази грижа може да включва почистваща пяна и лосион, маски за лице, специални кремове за подхранване и защита.

Хората със сериозно акне обикновено използват богат арсенал от декоративна козметика, за да прикрият несъвършенствата. Важно е да отбележим, че всички фондьотени, коректори и пудри допълнително спомагат за запушване на порите и утежняване на проблема. Ето защо, старайте, се когато е възможно, да оставяте кожата да диша свободно и използвайте основа на грима, подходяща за раздразнения епидермис.

Правилно хранене

Пъпките обичат сладко. Захарните и тестените изделия, газираните напитки, пакетираните мазни храни и такива със съдържание на палмова мазнина допринасят допълнително за склонна към омазняване кожа - а оттам и за появата на пъпки и гнойни образувания. Ако искате да намалите появата на пъпки, ограничете тези храни в менюто си. Храни с висок гликемичен индекс също така стимулират повишаването на кръвната захар и мастната секреция.

От друга страна, има редица полезни за кожата храни. Такива са богатите на Омега-3 мастни киселини, които се славят като мощни противовъзпалителни агенти. Високо съдържание може да откриете в рибата и морските дарове, бобови култури, суровите ядки и семена. При склонност към акне е добре да осигурите също достатъчен прием на витамините-антиоксиданти A, C, D, E.

снимка: Eucerin

Внимателна грижа

Всички дерматолози съветват акнето да не се стиска. Често наличието на пъпка ни кара да мислим непрекъснато как да я отстраним, но трябва да помним, че стискането единствено води до допълнително разраняване и инфектиране и вместо да реши проблема, нанася дълготрайни щети върху кожата като постинфламаторни пигментни петна и неравности.

Хората, страдащи от акне, имат склонността неосъзнато често докосват лицето и афектираните зони през целия ден. Наложете си да не го правите, тъй като това само може да добави нови замърсявания и да увеличи възпалителните процеси.

Борбата с активното акне обаче е само едната страна на монетата

Пъпките и комедоните оставят много по-сериозна дълготрайна следа не само върху кожата, но най-вече върху нашето самочуствие и себеусещане. Белезите от акне, особено когато проблемът не е бил третиран правилно, остават с години след като вече сме се преборили с пъпките. Ако с надежда сме гледали към момента, в който веднъж завинаги ще се радваме на красива и здрава кожа, всъщност се сблъскваме с ново страдание и дискомфорт, отложено във времето.

снимка: Eucerin

На какво се дължат петната по кожата?

Петната от акне се образуват на местата, където кожата е била увредена. Възпалението и нараняването кара клетките да произвеждат по-голямо количество меланин - пигмента в кожата, който отговарят за цвета й. Повишената продукция и отлагане на меланин причиняват хиперпигментации в нарушените участъци. Излагането на слънце без защитни продукти също утежнява проблема, провокирайки клетките да продължат свръхпроизводството на пигмента.

Могат ли петната от акне да изчезнат от само себе си? Да, петната с времето имат склонност да избледняват, но това често отнема месеци и години - в зависимост от това колко дълбоко е било нараняването и дали пигментациите са дермални или епидермални.

Водени от търсене на решение на този проблем, специалистите на дермокозметичния бранд Eucerin® създадоха два продукта за грижа за кожата, които работят едновременно за оздравяване на акнето и за противодействие на хиперпигментацията още в зародиш.

Eucerin® DERMOPURE Серум с тройно действие е продукт, който третира директно сформирането на меланина и по този начин намалява интензитета на петната след акне. Тайната е в уникалната патентована съставка Thiamidol®, над която компанията работи над 10 години, изследвайки в рамките на научния проект над 50 000 потенциални съставки.

Серумът е с тройно действие, тъй като, освен че подпомага да се ограничи появата на петна, действа и директно върху активното акне. Със своята себум-регулираща технология той контролира лъщенето и оставя кожата суха и добре матирана за дълго време. А съдържанието на Licocalcone A спомага за предотвратяване на нова поява на пъпки.

снимка: Eucerin

Второто ценно оръжие от Eucerin® в борбата с пъпки и хиперпигментация е Eucerin® DERMOPURE Защитаващ флуид SPF30. Както името подсказва, тази формула съдържа ефективни филтри за слънчева защита, толкова ценни да се предотврати вторичното потъмняване на белезите в резултат на излагане на слънце. Продуктът отново съдържа мощния антиоксидант Licochalcone A, който успокоява раздразнената кожа и неутрализира свободните радикали.

Дермокозметичният бранд препоръчва употребата на двата продукта в комбинация за още по-ефективни резултати. Оптималният курс е 12 седмици с видими резултати още след първите 14 дни*. Цялата серия DERMOPURE на Eucerin® е фокусирана върху решения за мазната и склонна към акне кожа, предлагайки формула за всички стъпки от ежедневната грижа за лицето.

 

*Индивидуални резултати може да варират