Всеки, който иска да използва дезодорант, който не съдържа алуминий и пластмаса, трябва да следи внимателно какво съдържа желания продукт или сам да си направи дезодорант.

Има достатъчно причини за това - смята се, че алуминиевите соли създават предпоставки за рак на гърдата и алцхаймер. Някои ароматизатори и етерични масла пък могат да отключат алергични реакции.

Представяме ви 3 рецепти за дезодоранти, които са щадящи за кожата и са изключително свежи.

Защо да използваме сода за хляб

Известно е, че содата неутрализира миризмите, както и прекъсва растежа на бактериите, причиняващи миризми. Важно е да използвате сода бикарбонат за вашия домашен дезодорант. Натриевият карбонат, известен още като сода каустик, не е подходящ като съставка и може да причини дразнене на кожата.

За да се осигури съвместимост с кожата, препоръчваме да използвате органични продукти и чисти етерични масла. След това преминете към смесване.

Дезодорант със сода за хляб, лайм, лавандула или рози

Съставки:

2 с.л. сода бикарбонат
10 капки етерично масло от лайм, лавандула или рози
вода

Преварете водата и след това я оставете изстине. Разбъркайте добре водата със содата за хляб и етеричното маслко, което сте избрали и го изсипете в шишенце с помпичка за пръскане. Дезодорантът ви е готов!

Дезодориращ крем с кокосово и какаово масло

Съставки:

1 с.л. сода бикарбонат
100 г кокосово масло
30 г какаово масло
1 с.л. нишесте (напр. нишесте от тапиока от магазините за здравословни храни)

Първо кокосовото и какаовото масло се разтопяват в тенджерка, докато се превърнат в хомогенна маса. След това се смесват със содата и нишестето. По желание може да се добавят и 10 капки тропически масла (напр. бадемово масло). Поставете го в празна бурканче от крем и вече имате чудесен ароматен дезодорант.

Дезодорант-стик с мента или градински чай

Съставки:

1 с.л. сода за хляб
2 с.л. чист растителен восък (напр. горски плодове)
2 с.л. кокосово масло
2 с.л. нишесте
10 капки етерично масло от мента или градински чай
3 капки масло от чаено дърво

Първо растителният восък се разтопява на водна баня заедно с кокосовото масло. След това оставете да се охлади и добавете содата, нишестето и етеричните масла. Разбъркайте добре всички съставки. Бъркайте постоянно, докато консистенцията се сгъсти. Напълнете вискозната смес в подложка за дезодорант, където трябва да се остави да съхне още известно време.