"Детето има слаб имунитет" - колко често съвременните родители чуват или изричат тази фраза? Веднага си спомняме наследствеността, лошата екология, качеството на храната и се опитваме да "заредим" детето с морски въздух и вода, сиренето на баба и градинските зеленчуци, селския чист въздух. Но не винаги това е достатъчно.

В този текст ще научите какво е имунитет, какви фактори влияят върху формирането на имунитета на децата, в кои възрастови периоди то е по-податливо на разболяване и дали имунитетът може да бъде укрепен, особено сега, преди старта на учебната година и тръгването на детска градина след лятната ваканция.

Какво е имунитет?

Накратко, имунитетът е начин за защита на тялото от всичко чуждо. От всичко, което е генетично чуждо и различно от естествените тъкани на тялото: вируси, бактерии, вещества от биологичен и химичен произход и много други. Имунната система разпознава "чужденците" и започва да ги атакува. И атаката се проявява в "реакцията на отхвърляне".

Имаме нужда от имунитет, за да сме здрави, така че чуждите организми и вещества, когато попаднат в тялото, да не го увреждат и да бъдат "изхвърлени".

Имунитетът е вроден или придобит. Вроденият имунитет е способността на организма да неутрализира чужд и потенциално опасен биоматериал, преди първото му навлизане в тялото, а придобитият е умението на организма да прави същото, но с вируси и бактерии, които вече са попаднали в него.

Имунитет и възраст

Детският организъм се различава от възрастния поради нестабилността на процесите на растеж. Много често периодите на интензивен растеж и повишен метаболизъм в детския организъм водят до намаляване на имунните способности.

Възрастови периоди, когато лекарите отбелязват интензивния растеж на детето и намаляването на имунитета са:

  • 3-5 години;
  • 10-13 години;
  • 17-19 години.

Разбира се, има индивидуални характеристики на развитие, но през тези възрастови интервали децата като правило боледуват по-често.

Как да повишим имунитета?

Тези прости стъпки ще помогнат на всички вкъще да укрепят имунитетите си, пише изданието "Семейство и училище":

  • Здрав добър сън. Децата, които редовно имат нарушение на съня, са по-податливи на заболявания. Новородените се нуждаят от поне 18 часа сън, а децата под седем години се нуждаят от поне 10 часа сън, за да се чувстват добре. Особено необходимо е да се обърне внимание на преходните периоди, свързани с промяна на дневния режим - постъпване в детска градина и училище. Рязката промяна в ежедневието води до стрес и намаляване на имунните сили на организма.
  • Закаляване. Основното в този процес е постепенността и редовността. Можете да започнете с въздушни бани или измиване със студена вода. Доказано е, че имунитетът на детето е много по-висок, ако закаляването започне от раждането. Измиване на носа със студена вода, "трениране" на гърлото със сладолед, обличане на детето според времето, без излишно "навличане" - всичко това са елементи на закаляване.
  • Пълноценна балансирана диета. Много научни изследвания говорят за ползите от кърмата за новороденото. Повече от 100 компонента осигуряват не само хранене, но и защита на бебето от негативни фактори. Аминокиселините, антителата и хранителните вещества, витамините и минералите изпълняват защитна функция. В бъдеще не забравяйте да добавите към диетата му зеленчуци, плодове и млечни продукти, които съдържат пробиотици. Те влияят благоприятно на чревната микрофлора, нормализират процеса на храносмилане на детето. Но употребата на захари при бебето трябва да бъде ограничено.
  • Здравословен начин на живот и физическа активност. Физически активните деца боледуват много по-рядко от връстниците си. Спортът и дейностите на открито са чудесни за подсилване на имунната система. Благодарение на спорта всички мускули на тялото, вътрешните органи, както и метаболизмът влизат в тонус.
  • Без стрес. Атмосферата на стресови ситуации, кавги и конфликти допринася за факта, че тялото на детето губи способността си да устои на бактерии и вируси. Но когато то расте в спокойна психо-емоционална атмосфера, неговият имунитет е доста силен. Опитайте се да не прехвърляте своите оплаквания, умора и раздразнение върху детето, предпазвайте го от негативни емоции и имунитетът му ще бъде силен.

Друг момент, който родителите трябва да запомнят - няма нужда да укрепвате имунитета на детето с огромни дози витамини. В интернет хората често говорят за необходимостта от приемане на медикаменти за повишаване на имунитета. Но само лекарят трябва да решава такива въпроси, тъй като проблемите възникват както от дефицит, така и от излишък на определени вещества.