Коледните празници са обичани и чакани с голямо нетърпение всяка година. Тогава имаме време да се видим и да прекараме повече време с близките си хора. Но понякога покрай тези срещи здравословният ни начин на живот остава на втори план, а ние се отдаваме на повече похапване и релакс. И така докато се местим от масата на дивана се сдобиваме с няколко килограма отгоре.

Снимка: iStock/Getty Images

След като празните отминат много от нас си задава въпроса как да се върнат към старата си форма. Ето няколко стъпки, с които можете да подобрите състоянието си.

1. Хранете се често, но в малки количества. Това е важното, защото предотвратява да се стигне до състояние на преяждане или глад. Много от нас правят голяма грешка, когато стоят гладни през деня, за да може вечер, когато седнат на трапезата на опитат от всички вкусни гозби.

2. Пийте повече вода. Хубаво е да започнете да пиете повече вода, за да може организмът ви да се детоксикира. И като казваме много вода това не означава по 8 чаши на ден, защото всеки един от нас се нуждае от различно количество вода на ден, а това зависи от килограмите ви. Може да хапвате повече зеленчуци, супи и смутита.

3. Тренирайте. Студеното време служи доста често за оправдание на трениращите хора, но е желателно да не се спират тренировките, защото възвръщането на старата им фигура би било доста по-трудно. Но въпреки това, ако сте решили да е отдадете на пълна почивка, то ще е добре още в началото на следващата година да се върнете към тренировките.

Снимка: iStock by Getty Images

4. Спете до 8 часа. Толкова често не можем да осъзнаем, че сънят е особено важен не само за красотата ни, но и за нашата форма. Когато тялото ви страда от липса на достатъчно сън, се включват два хормона - грелин и лептин, които са виновни да изпитвате непрекъснат глад и това води до преяждане.

Снимка: iStock by Getty Images

5. Поставете си цели. 

Процесът на поставяне на цели е много важен, защото ви помага да поддържате високо ниво на мотивация. Ефектите от вашата диета и упражнения са видими след известно време, така че има възможност да се демотивирате. Тук е моментът, в който трябва да си поставите някои цели. Не мислете за нещо огромно, а за нещо просто, ограничено във времето и реалистично. Една по-голяма цел може да бъде разделена на по-малки цели, които могат да ви помогнат да постигнете това, което искате.

Въпреки че зимните празници са период на традиционни храни и намаляване на физическите упражнения, някои спортни съвети могат да ви помогнат да се върнете във форма. Не бъдете строги към себе си и не мислете само за фитнес залата. Някои упражнения могат да се правят у дома,а ако намерите приятел за упражнения ще бъде по-лесно.