Всяка жена след определена възраст страда от повявата на целулит или т.н. "портокалова кожа". Основната причина за появата му е неравномерното натрупване на подкожна мастна тъкан. Най-често той се образува в зоната на бедрата, около корема и ханша. Целулитът е доста упорит и труден за премахване. На пазара все още няма нещо, което трайно да премахва целулита, но има редица продукти, с които можете да намалите появата му.

Съществуват два вида целулит - мек и твърд. По-често срещан е мекият целулит, който е по-близо до повърхността на кожата и е по-лесен за лечение. Твърдият целулит се образува по-близо до мускула и се среща при по-атлетичните тела. Той се забелязва по-трудно, докато при мекия кожата изглежда набръчкана.

Една от най-честите причини за появата на целулит е липсата на физическа активност. Заседналият начин на живот също създава сериозна предпоставка за образуване на "портокалова кожа". Вредните навици като пушене, прекомерна консумация на кофеин и алкохол оказват негативен ефект върху състоянието на кожата. Опитайте се да ги сведете до минимум.

Много важен момент е и храната, която приемаме. Ако искате да намалите или забавите появата на целулит по тялото ви, трябва да се храните здравословно и в менюто ви да присъстват повече плодове и зеленчуци. Избягвайте храните, богати на вредни мазнини, като например джънк, и намалете консумацията на сол. Приемайте достатъчно течности през деня, за да хидратирате тялото си и отвътре. Водата помага за премахване на токсините в тялото, които играят основна роля за образуване на целулита.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Каква козметика да използвате?

Има редица начини да забавите или намалите появата на целулита. Антицелулитната козметика помага за възстановяване еластичността на кожата, като я укрепва и намалява подуването и задържането на течности. Важно е да хидратирате кожата си всеки ден, независимо дали ще се спрете на антицелулитно олио, лосион за премахване на целулит, антицелулитен спрей за тяло, скраб или моделиращ гел. Основната задача на продуктите е да проникнат в дълбоките слоеве на епидермиса и да въздействат върху мастните слоеве отвътре, разграждайки мастните натрупвания.

За по-добър ефект може да използвате и четка за сух масаж. С нея лесно ще премахнете мъртвите кожни клетки и ще направите кожата ви значително по-гладка. Масажирайте с кръгови движения върху проблемните зони, а след това задължително хидратирайте кожата с овлажнител.

Ако искате да си спестите скъпите антицелулитни процедури, може да си ги правите в домашни условия, като инвестирате еднократно в масажор или вибрираща платформа. Те изгарят мастните натрупвания и намаляват целулита.

Ако искате да добавите и течност, която да пиете всеки ден, добър вариант е концентрат с антицелулитна формула, който допринася за поддържане на нормалните нива на токсини в организма и се грижи за нормална микроциркулация в целулитните депа.

А чували ли сте за антицелулитни чорапогащници? Материята им съдържа микрокапсули, които под въздействието на телесната топлина отделят кофеин, а той също помага за намаляване на целулита.

Е, вариантите са наистина много. Трябва да си създадете собствена рутина, която да следвате и да изберете продуктите, които ви допадат.

В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! При поръчка над 99,99 лв. получавате безплатна доставка.

Снимка: Market.dir.bg