Полифенолите са категория растителни съединения, които предлагат различни ползи за здравето. Смята се, че редовната консумация на полифеноли подобрява храносмилането и здравето на мозъка, както и предпазва от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и дори някои видове рак. Червеното вино, тъмният шоколад, чаят и горските плодове са някои от най-известните източници. Въпреки това много други храни също предлагат значителни количества от тези съединения. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за полифенолите.

Какво представляват полифенолите?

Полифенолите са категория съединения, които естествено се срещат в растителните храни, като плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай, черен шоколад и вино. Те могат да действат като антиоксиданти, което означава, че могат да неутрализират вредните свободни радикали, които в противен случай биха увредили клетките ви и биха увеличили риска от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. Смята се, че полифенолите също така намаляват възпалението, което се смята за основна причина за много хронични заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Видове полифеноли

Идентифицирани са повече от 8000 вида полифеноли. Те могат да бъдат допълнително категоризирани в 4 основни групи.

Флавоноиди

Те съставляват около 60% от всички полифеноли. Примери за това са кверцетин, кемпферол, катехини и антоцианини, които се съдържат в храни като ябълки, лук, черен шоколад и червено зеле.

Полифенолни амиди

Тази категория включва капсаициноидите в лютите чушки и авенантрамидите в овеса.

Други полифеноли

Тази група включва ресвератрол в червеното вино, елагова киселина в горските плодове, куркумин в куркумата.

Количеството и видът на полифенолите в храните зависят от вида на храната, включително от нейния произход, зрялост и начина на отглеждане, транспортиране, съхранение и приготвяне. Предлагат се и хранителни добавки, съдържащи полифеноли. Те обаче вероятно са по-малко полезни от храните, богати на полифеноли.

Снимка: iStock by Getty Images

Ползи за здравето от полифенолите:

Могат да понижат нивата на кръвната захар

Полифенолите могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар, което допринася за по-нисък риск от диабет тип 2. Това се дължи отчасти на факта, че полифенолите могат да предотвратят разграждането на нишестето до прости захари, което намалява вероятността от рязко повишаване на кръвната захар след хранене.

Тези съединения могат също така да спомогнат за стимулиране на секрецията на инсулин - хормон, който е необходим за пренасяне на захарта от кръвта в клетките и за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Различни проучвания свързват богатите на полифеноли диети с по-ниски нива на кръвната захар на гладно, по-висок глюкозен толеранс и повишена инсулинова чувствителност - все важни фактори за намаляване на риска от диабет тип 2. В едно проучване хората, които консумират най-големи количества богати на полифеноли храни, имат до 57% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 за период от 2-4 години в сравнение с тези, които консумират най-малки количества.

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Добавянето на полифеноли към диетата ви може да подобри здравето на сърцето. Експертите смятат, че това до голяма степен се дължи на антиоксидантните свойства на полифенолите, които спомагат за намаляване на хроничното възпаление - рисков фактор за сърдечни заболявания. Два скорошни прегледа свързват добавките с полифеноли с понижаването на кръвното налягане и нивата на LDL (лошия) холестерол, както и с повишаването на HDL (добрия) холестерол.

Може да предотврати образуването на кръвни съсиреци

Полифенолите могат да намалят риска от образуване на кръвен съсирек. Кръвните съсиреци се образуват, когато циркулиращите в кръвта тромбоцити започнат да се слепват. Този процес е известен като агрегация на тромбоцитите и е полезен за предотвратяване на прекомерно кървене. Прекомерната агрегация на тромбоцитите обаче може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, които могат да имат отрицателни последици за здравето, включително дълбока венозна тромбоза, инсулт и белодробна емболия.

Може да предпазва от рак

Изследванията постоянно свързват диетите, богати на растителни храни, с по-нисък риск от рак и много експерти смятат, че полифенолите са отчасти отговорни за това. Полифенолите имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, като и двете могат да бъдат полезни за превенцията на рака.

Подпомагат здравословното храносмилане

Полифенолите могат да са от полза за храносмилането, като насърчават растежа на полезните чревни бактерии и същевременно отблъскват вредните.

Подобряват мозъчната функция

Храните, богати на полифеноли, могат да повишат фокуса и паметта ви. Едно проучване съобщава, че пиенето на гроздов сок, който е естествено богат на полифеноли, е спомогнало за значително подобряване на паметта при възрастни хора с леки умствени увреждания само за 12 седмици.