Ако има едно нещо, което не се е променило в диетите през последните 40 години, то това е фактът, че винаги има нещо ново, което да се пробва. За щастие напоследък много повече и по-последователно се поставя фокус върху балансираното хранене и здравословния, активен начин на живот.

През 2020 година нашата компания за хранителни добавки отпразнува 40 години, през които променяхме и продължаваме да променяме живота на хората чрез нашите прекрасни продукти за здравословно хранене. Това пробуди в мен интерес към еволюцията на тенденциите в диетите и хранителните предпочитания през последните четири десетилетия.

Диетите през 1980-те

80-те са времето на нискомаслените, високовъглехидратни диети и тенденции. Всичко е фокусирано върху това да се намалят мазнините - дори здравословните мазнини - и да се консумират много въглехидрати (включително много захар), което мнозина днес считат за категорично забранено в диетите.

Модните увлечения в диетите са доста забавни:

 • Диетата със зелева супа в общи линии се състои от вода и зеле. Изненада ли е, че хората отслабвали с нея? Освен това обаче, така те се лишавали и от много витамини, минерали и протеини.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 • Диетата на Бевърли Хилс се фокусира върху комбинирането на храните, като препоръчва на хората да избягват да се хранят едновременно с въглехидрати и протеини. Това също води до сваляне на килограми, но не поради магическия ефект на комбинирането на храните. Тъй като не могат да се ядат протеини и въглехидрати по едно и също време, порциите естествено са по-малки.
 • Стават популярни Диетичните центрове, много от които рекламират и продават замразени храни. Но истинският ключ към техния успех се крие в поддръжката и обучението, които предлагат - подход, който все още e актуален и днес!
 • Утвърждават се и богатите на хранителни вещества заместители, главно чрез стандартизирани програми за отслабване под наблюдението на медицински лица. Появяват се компании като Herbalife Nutrition, които имат бизнес модел на подкрепа и напътстване за успешно редуциране на теглото* чрез подобряване на храненето посредством шейкове, заместващи част от храненията, повишена грижа за здравето, обучение и поддръжка.

* За контрол на теглото: Заместването на две от дневните хранения при една енергийно ограничена диета с хранителни заместители допринася за намаляването на теглото.

90-те: Всичко това и пакет обезмаслен чипс

Нискомаслените, високовъглехидратни диети все още са много популярни през 90-те, така че на пазара излизат огромно количество "обезмаслени" продукти - като бисквити и различни закуски, които карат хората да си мислят, че могат да ядат колкото си искат обезмаслени храни без да качат излишни килограми. Но тези лишени от мазнини храни не са лишени от калории и скоро хората осъзнават, че консумирането на големи количества обезмаслени храни води до покачване на теглото, така че диетите започват да се ориентират към по-балансиран подход.

Популярните диети през 90-те:

 • Диетата Зоната препоръчва всяко хранене да съдържа 40 процента калории от въглехидрати, 30 процента от протеини и 30 процента от мазнини, което е голяма промяна спрямо нискомазнинните диети от 80-те.
 • Диетата според кръвната група отправя различни препоръки за хранене на база индивидуалната кръвна група на човека. Макар тази тенденция да бе развенчана, тя събуди интерес и дори може би демонстрира прозорливост, като стъпка в посока на "индивидуализираното хранене", което в момента е топ тенденция.
 • Диетата Subway е един по-различен подход към идеята за заместването на храненията - предлага заместване на две хранения за деня със сандвич, печен чипс и диетична безалкохолна напитка.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 • Започва да се заражда интерес към Средиземноморската диета, тъй като все повече проучвания доказват ползите от този тип хранене, който акцентира върху пълнозърнените храни, мазнините от ядки и зехтин и минималния прием на рафинирани въглехидрати, включително захар.

През 90-те бяхме свидетели и на здравословен стремеж към повече фибри, а вегетарианството стана много по-често срещан избор, тъй като соята и зърнените вегетариански бургери навлязоха на масовия пазар. През 1992 г. се появи и хранителната пирамида на Министерството на земеделието на САЩ.

Какво се появи през 2000-те

Новият век доведе голяма промяна в храненето, с насочване към повече протеини и по-малко въглехидрати. С времето производителите на храни започнаха да предлагат повече опции с намалено съдържание на въглехидрати, за да отговорят на нарастващото търсене. Но както и в случая с нискомазнинната мания през 80-те, много потребители преядоха с тези нисковъглехидратни (но не и нискокалорични!) храни, което доведе до проблеми с контролирането на теглото.

Три безспорни фаворита от началото на хилядолетието:

 • Диетата на Аткинс започва да се утвърждава - отново. В същността си тя е много нисковъглехидратна диета и става популярна през 60-те, като търпи преработки отново и отново.

Снимка: iStock by Getty Images

 • Мастер Клийнс (или Майсторското чистене) - любима на звездите - състои се от лимонов сок, кайенски пипер, малко мед и вода и е зелевата супа на новото хилядолетие.
 • Специалната К диета става новата версия на диетата Subway и предлага зърнена закуска и мляко като заместил на две хранения за деня, като по този начин контролира порциите и калориите.

Движението на суровоядството също се появява през този период, но все още остава нишово, тъй като привлича предимно веганите. В търговската мрежа стават достъпни блокерите на мазнини, а трансмазнините са демонизирани, след като се появява информация колко са вредни за здравето на сърцето. Храната на десетилетието е беконът. Зеленият чай започва своя възход. На всеки ъгъл изникват магазини за смутита. А "органичните" и "местните" храни влизат в мейнстрийма.

През 2010-те всичко е "в повече"

Значими в хранителните тенденции и навици през предишното десетилие са кето и палео диетите, както и една нова мода в храненето, известна като периодично гладуване.

През 2010-те са доста популярни тези четири диети:

 • Диетата с бебешка храна се върти около темата за контрола на порциите, като възрастни консумират бурканчета с бебешко пюре вместо редовните хранения. Това не е нещо, което повечето хора могат да понесат. Освен това по този начин храненето в ресторант очевидно е невъзможно.
 • Безглутеновата диета става популярна като стратегия за сваляне на тегло, тъй като по естествен начин изключва храните, съдържащи пшеница, като хляб, паста и зърнени храни. Но след като производителите на храни откриха начин как да премахнат глутена (и да запазят калориите!), свалянето на излишните килограми отново бе в задънена улица.
 • Палео диетата е замислена като имитация на начина на хранене на нашите предци, които са били ловци и събирачи. Мнозина смятат, че тя в много по-голяма степен отговаря на генетичната ни конструкция. Тази модел на хранене включва постни меса, риба, плодове, зеленчуци, ядки и семена, като изключва млечните, зърнените и бобовите храни.
 • Периодичното гладуване има няколко варианта, но най-популярната форма е тази, в която цялата храна за деня се консумира в рамките на 8 часа, а през останалите 16 часа гладуваш. Макар това да е естествен начин, по който да се намалят калориите, тъй като за повечето хора това означава да изключат поне едно хранене - ако храната не се подбира внимателно, това може да се отрази негативно на приема на хранителни вещества.

Снимка: iStock by Getty Images

През предишното десетилетие караваните за бързо хранене започнаха да се появяват навсякъде, а безмесното месо навлезе в мейнстрима, предлагайки вкус, подобен на истинското месо, за да привлече вегетарианците, отричащи бургерите. Заместителите на млякото - от соя, фъстъци, ядки или овес - можеха да се намерят във всеки магазин, всявайки смут сред фермерите и млекопреработвателната индустрия. Добрите мазнини властваха, а славата на бронираното кафе излетя в космоса като част от негубещата популярност кето диета.

Ново десетилетие, същите тенденции

Ето че стигнахме в 2020-те. Какво следва?

Макар тенденциите, идеите за здравословни диети и популярните храни да са се променили през последните 40 години, е интересно да видим устойчивия модел зад тези тенденции, който ще продължи да определя посоката:

Редуциране на теглото

Виждаме, че през всички тези десетилетия хората винаги търсят начини как да управляват теглото си. Наднорменото тегло е все по-обезпокояващ проблем, като изследванията сочат, че до 2030 половината население на САЩ ще страда от наднормено тегло. Вече повече от 40 години Herbalife Nutrition помага в борбата с тази тенденция, популяризирайки активния, здравословен начин на живот и хранене и предлагайки богати на хранителни вещества продукти.

Предварително определени порции и система за поддръжка

Една доказана концепция от 80-те, към която хората се завърнаха от няколко години, е тази за заместването на храненията и предварително определените порции, но повече я прилагат без някой да им даде правилната насока. Това показва важността и нуждата от образоване на потребителите относно храненето и здравословните навици - дейност, на която са се посветили нашите сътрудници.

Персонализирано хранене

През 20-те години на този век наблюдаваме - и очакваме да продължим да наблюдаваме - все по-индивидуални подходи към храненето. Истината е, че хората реагират различно на различните диети, затова като компания в сферата на храненето, ние очакваме индивидуализирането, на база конкретните лични цели, да продължи да набира скорост. Затова предлагаме богат избор от подходящи за индивидуализиране продукти и хранителни планове. И вярваме, че те ще могат по-добре да помогнат на потребителите да постигнат своите персонални цели.

Растителни диети и устойчиви съставки

Сега, повече от всякога, хората осъзнават важността на балансираната диета. Всъщност Средиземноморската диета, която за първи път става популярна в началото на 90-те, е обявена от US News and World Report за най-добрата цялостна диета за 2020 година. Като се вземе предвид и въздействието върху климата и околната среда, растителните и устойчиви съставки (здравей, безмесно месо!) ще продължат да набират популярност, тъй като все повече хора ще отчитат това как техният избор на храна влияе върху тях самите и върху околната среда.

Източник: Хербалайф


Материалът е предоставен от Herbalife Nutrition.