Йо-йо диетите, при които рязко се свалят, а след това се качват килограми, носят значителен здравен риск за сърцето при жените, които ги практикуват.

Изданието цитира изследване на американски учени от Колумбийския университет. При дамите, които са свалили и отново качили 5 килограма за една година, е наблюдаван повишен риск от болест на сърцето. Практикуващите йо-йо диети имали 65 % по-висок шанс да се представят зле на тестове за сърцето, одобрени от Американската капдиологична асоциация.

Независимо дали става дума за бързо отслабване за летния сезон "за да си влязат в банските", или за новогодишни обещания за по-снажна фигура, подобни колебания в теглото са опасни, констатират учените. Те стигат до тези изводи, след като изследват здравния статус на 500 доброволки с наднормено тегло на средна възраст 37 години, подложили се на диета. Според д-р Бук Агарвал загубата на тегло е полезна за сърцето, но трудността идва от това, че в повечето случаи е трудно да се запазят по-ниските килограми. А последвалото наддаване на телесна маса вреди на сърцето.

При жените, преживели един или повече йо-йо ефекта, се наблюдават опасни рискови фактори, като повишено кръвно налягане и кръвна захар, лош холестерол.