Хората, които успяват да доживеят до 100 години и след това, често биват питани за хранителните им навици и изобщо за всичко, което обичат да правят. Обикновено очакваме отговорите да са свързани с балансирано хранене, повече плодове и зеленчуци и и т.н. В повечето случаи обаче се оказва, че столетниците изобщо не се вълнуват от здравословното хранене и много от тях споменават, че дори са пили доста безалкохолни и алкохолни напитки, пушили са цигари и са хапвали не чак толкова здравословни храни.

Надникваме зад тайните на няколко столетници, за да се опитаме да разгадаем кода на дълголетието.

Бекон

Сузана Мушат Джоунс доживя до 116 години. Тя била известна с това, че хапвала по 4 резенчета бекон, яйца и царевична каша за закуска всеки ден. Според нейната племенница, Сузана често си прибирала последното резенче бекон в салфетка в джоба за по-късно. Разбира се, фактът, че е спяла по 10 часа в денонощието може също да е помогнал за дълголетието на Сузана.

Сурови яйца

Родената през 1899 г. Ема Морано, която живее до 117 години, имала необичаен навик, който започнал от тийнейджърските ѝ години. Повече от 90 години подред тя консумирала по три яйца на ден, 2 от тях сурови. Морано също така много обичала да хапва бисквитки, най-вече бишкоти.

Ема Морано

БНР

Шоколад

Най-възрастният човек, живял някога на земята, е актрисата Жан Калман, която стига до 122 години. Тя водела доста активен начин на живот и карала колело до 100-годишната си възраст. Много обичала шоколад и хапвала по около 900 гр шоколад всяка седмица.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чипс

Матилда Курсия живее 101 години, а диетата ѝ включвала необичаен навик. Матилда тренирала всеки ден, но вечер хапвала по 3 картофени чипсчета.

Суши

Мисао Окaва, която живяла до 117 години, вярвала, че два са основните фактора, които повлияли на нейното дълголетие - сънят и сушито.

За нея било задължително да спи поне по 8 часа в денонощието и обичала суши със скумрия и ориз, задушен с оцет.

Мисао Окава

Getty Images/Guliver Photos

Херинга

Хендрике ван Андел-Шипер или просто Хени отдава своето дълголетие на хапването на сурова осолена херинга и пиенето на портокалов сок. Когато била на 82 години, жената решила да дари тялото си за научни изследвания след като умре. Тя доживяла до 115-годишна възраст.

Пържено пиле и сладолед

Гертруд Бейнс, която също живее 115 години, не обичала само бекон. В нейния хранителен режим се включвали пържено пиле и сладолед. Според служителите в старческия дом, където била настанена Гертруд в последните години от живота си, тя била старомодна дама, която обичала да гледа шоуто на Джери Спрингър.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Диетична кола

Тереза Роули пиела по кенче диетична кола всеки ден. Разбира се, не може да се твърди, че това е продължавало през целия ѝ живот. Тереза е родена през 1914 г., 68 години преди тази напитка да се продава. "Пия я, защото ми харесва", казва Роули в интервю, когато е на 104 години.

Прави впечатление, че всички тези столетници не са се лишавали от любимите си неща, когато става дума за хранене. Но също така не можем да отминем факта, че всички те са жени. Случайност?!