Не всяка жена харесва лицето си такова, каквото е. Тогава на помощ идва гримът. Ежедневното гримиране обаче може да навреди на кожата.

Ако сте от жените, които не излизат от вкъщи без грим, дори когато изхвърляте боклука, трябва да знаете, че кожата все пак страда от това.

1. Порите се разширяват

През деня по кожата ни се събират различни неща - мръсотия, мъртва кожа, мазнина и остатъци от грима. Те се наместват в порите и остават там. Това разширява порите, което е едно фаталните последствия от ежедневното гримиране, тъй като веднъж разширени, порите не могат да се смалят отново.

2. Появяват се малки бръчици

При гримиране всеки ден, внасяте в кожата допълнителна влага. Това носи ползи за кожата, но само за известно време, защото по някое време гримът изсъхва. В макиажа има голямо количество пудра, която е по-скоро суха и кожата започва да се изсушава. Тъй като кожата около очите е изключително чувствителна, при нея вредите са най-големи. Резултатът е преждевременно образуване на бръчки.

3. Кожата губи еластичност

Гримът ограничава притокът на кислород към кожата, което води до по-бързо разграждане на колагена и кожата започва да губи еластичност и преждевременно състаряване. За да предотвратите тези рискове, излизайте от време на време без грим или поискайте квалифициран съвет какъв макиаж да ползвате според вашия тип кожа.

4. Устните изсъхват

Червила, блясък или гланц за устни, безцветен или в наситени тонове, гланциран или матов, или пък с брокат - изборът е голям. Червилата са сред най-продаваните продукти за разкрасяване, въпреки че много жени страдат от сухи устни, след като са използвали червило.

Всъщност устните нямат собствена мазнина, както останалите части на кожата. Ако изберете червило с повече овлажняване, но с по-малка част мазнина, устните ви ще съхнат бързо, което в дългосрочен план може да додеве до образуването на бръчици. В много червила има и минерални маска.Те повишават опасността от допълнително изсъхване.

Доброто почистване и дни без грим оставят кожата да диша

Кожата ви може да си почине, ако поне веднъж седмично не се гримирате. Това не означава да я оставите на произвола на съдбата. Нанасяйте дневен крем с лек слънцезащитен фактор, за да избегнте преждевременно стареене и пигментация. Ежеднвеното почистване на лицето от грима е неизбежно. Ако не премахнете макиажа, рискувате да влезете в омагьосания кръг на сухата кожа, зачервяванията и дори пъпките, защото порите задържат мъртва кожа и мазнина. Така че нощем винаги оставяйте кожата си да подиша.

Четката за гримиране трябва да бъде почиствана основно на всеки две седмици, тъй като между космите се събират прах, мръсотия и кожички, които после отново попадат върху лицето.