Пробиотиците са третата най-често използвана хранителна добавка след витамините и минералите. Какво обаче представляват те? В тялото ни постоянно има както "добри", така и "лоши" бактерии. Когато има някаква инфекция, "лошите" бактерии надделяват и изкарват имунната ни система от баланс. "Добрите" бактерии помагат за елиминирането на допълнително "лоши" бактерии, връщайки баланса в организма. Пробиотичните добавки са начин да набавяме повече "добри" бактерии в тялото ни и процесите в него да работят нормално.

Как действат пробиотиците?

Основната задача на пробиотиците, или "добрите" бактерии, е да поддържат здравословен баланс в тялото ни. "Добрите" бактерии поддържат имунната ни функция и контролират възпалението, или с други думи - поддържат ни здрави. Те въздействат благоприятно върху храносмилателната система, помагат за поддържане на клетките, които покриват червата и предотвратяват навлизането на "лоши" бактерии, които може да сме приели чрез храна или напитки. Този акт на балансиране се случва съвсем естествено в тялото ни през цялото време.

Кога да прибегнем до пробиотици

Не е необходимо приемът на пробиотици да бъде свързан с конкретен проблем. Той помага за нормалното функциониране на имунната система и стомашно-чревния тракт. Но помага и за балансиране на редица неприятни състояния в тялото, сред които лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, газогонни процеси, гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища, заболяване на венците, инфекция на горните дихателни пътища (ушна инфекция, синузит, настинка), сепсис. Има и пробиотици, предназначени за хора над 50-годишна възраст, които допринасят за нормалното функциониране на имунната им система и стомашно чревния тракт.

Как да си изберем най-подходящия пробиотик?

На пазара има огромно разнообразие от хранителни добавки, а това прави изборът на пробиотик по-труден. Най-важно е да определите какъв тип микроорганизъм ви е необходим и да го съобразите изцяло с вашето състояние. Правилната дозировка е описана на всеки един продукт, а ако имате по-сериозен проблем, е хубаво да го консултирате и с вашия лекар. 

В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!