Киселото мляко преди хранене предпазва от възпаления
Ферментиралите млечни продукти имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система
Американски диетолози препоръчаха да ядем кисело мляко като ордьовър преди всяко хранене, защото сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.
Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по 340 г нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко.
Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.
"Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици - каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. - Предполагаме, че с времето той ще се увеличава".
Учените установиха значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява метаболизма на глюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене.
Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна.
Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 г, защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.
Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.